Fortfarande långa köer - som vi slapp

Enligt nyheterna i dag är det fortfarande många tjejpar som åker utomlands (främst Danmark) för att skaffa barn, trots att lagen om assisterad befruktning nu funnits i tre år. Främst beror det på långa köer på de svenska sjukhusen.

(
Läs Ekots artikel här.)

I dag ringde en tjej från Radio Sörmland som fått vårt nummer från föräldragruppen, och ville prata om detta, ur lokalt perspektiv. Jag hade ingen större lust att figurera i radio, men gick med på att snacka en stund utan att det spelades in. Hon undrade hur det gått till, hur lång tid det tagit etcetera, och jag berättade glatt att det gått otroligt smidigt och att det dröjt mindre än ett år från vår första kontakt med Mälarsjukhuset tills att jag blev gravid. :) På Akademiska, dit vi blev remitterade, är ju kön bara 2-4 månader.I dag ska jag göra ett försök att ta mig till jobbet. Och vara där halva dan i alla fall. Vi får se hur det går. Sen ska jag jobba i morgon också, men sen går jag av skiftet och får ledigt ytterligare några dar. Sen är det väl själva den om jag inte ska ha frisknat till ordentligt...Min vän Lotta bloggar om livet som tvåbarnsmamma. Kolla in hennes blogg här.

Finns på kartan

Nu är bloggen registrerad på Bloggkartan.se.

En barnvagn rikare

Ännu en dag som förkylningsoffer. I går var det dags att plocka fram de gamla favoriterna Noskapin, tabletter mot rethosta. Främst för att älskade sambon skulle kunna sova utan mina hostattacker... Hade nog behövt nåt slemlösande också, men det var lite för sent för en tripp till apoteket. Jag kan förresten snart öppna ett eget apotek här hemma, med alla medikamenter jag har liggande vid sängen...

I dag har jag tänkt inta horisontalläge större delen av dagen. I sängen, och sen i soffan framför EM-finalen (hoppas Spanien tar hem segern!).

I går blev det lite mer flängande. En tripp till Linköping för att kolla in en Blocket-barnvagn. Vi tog en liten väg norr om Roxen för att slippa E4:an sista biten. Och det var en liiiten väg. Typ kostig. Tog en halv evighet att komma fram, men det var mysigt med en utflykt.
Väl framme blev vi förevisade barnvagnen, och bestämde oss direkt. Snygg och praktisk, och gick in i Corollan utan problems.Sen blev vi tipsade om att luncha vid Bergs slussar i närheten, och det var inte helt fel. Lyxhamburgare med ciabattabröd på Fröken Jennys intill kanalen där segelbåtarna trängdes i slussarna. Man satt bara och väntade på att en scen ur "Göta Kanal" skulle spelas upp, men dessa seglare verkade (tråkigt nog) vara väldigt kompetenta. Och inga kanotister syntes till...Hade jag varit frisk hade jag kunnat stanna där hur länge som helst, men solen stekte och jag höll på att förgås i förkylningsångorna.

Överreaktioner

När det gäller homosexualitet finns det inga gränser för hur kitslig man kan vara. Det har vi fått flera bevis för de senaste dagarna.

I Örnsköldsvik ska Elisabeth Ohlson Wallins utställning Ecce Homo visas i sommar. En sommarhälsning till kommunanställda pryddes av en bild ur utställningen, föreställande en naken Jesus under dopet. Moderatpolitiker satte i halsen, kände sig djupt kränkt av bilden (för att han inte har lika stor pillesnopp som Jesus?) och krävde museitjänstemäns avgång (!). Ansvarig för utställningen har också tagit emot mordhot på telefon. Som hon dock avfärdar som "barnsliga".

Läs artikeln i Örnsköldsviks allehanda
, som fått massor med kommentarer.
Läs om saken och se bilden på QX.

I England
lanserade Heinz en ketchupreklam där en pappa står i köket och först skickar iväg sina barn till skolan med lunchpaket och sedan kysser sin man adjö. Genast reagerade över 200 personer som ansåg sig illa berörda (!) av reklamen. Heinz fick dra tillbaka reklamen, men nu har över 2000 personer skrivit på en lista för att reklamen ska börja sändas igen...

Läs om saken och se reklamen på QX.

Drömlägenhet

I dag har vi varit och kollat på lägenheten på Rådhustorget. Jag pallrade mig med, trots fortsatt massiv förkylning. Mötte förstås en kollega på vägen dit, hoppas han inte skvallrar för chefen att jag varit ute och drällt trots att jag är sjukamäld. ;)

Och lägenheten var förstås hur fin som helst, trots att det är en hyreslägenhet. Fönster åt tre håll: en innergård, ån och centrum, samt Gamla stan. Kan inte klaga. Ljusa sköna tapeter, stor klädkammare, stort badrum med badkar och plats för tvättmaskin och skötbord, parkettgolv i flera rum och en skapligt stor balkong som också ligger ut mot ån. Och ett jätteförråd i källaren, som vi givetvis snabbt skulle fylla upp med allsköns bråte...

Dessvärre är vi inte ensamma om att vara intresserade av den här lägenheten (konstigt...) men nu har vi i alla fall anmält vårt stora intresse till bostadsbolaget och kommer att vänta nervöst under helgen innan vi får besked på måndag. Skulle vi mot förmodan bli de lyckliga tu som får lägisen (eller "våååningen" för er stockholmare ;), blir det till att snabbt som ögat säga upp vår nuvarande lägenhet (som vi också är kära i, men som börjar kännas grymt liten) och planera för flytt 1 oktober med en månadsgammal liten telning.

Skärgården

På allmän begäran (nåja...) kommer här några bilder från vår skärgårdsvistelse härom veckan. (Ja, jag vet, jag är inte världens snabbaste bloggare.)


På den här bilden ser jag verkligen groteskt gravid ut...


Två glada mammor-to-be på båten.


På väg ut från Stockholm.


I det här
bageriet bodde vi på Möja.
Idylliskt så det förslår!


Cykeltur på Möja.


Gravid fotograf plåtar ickegravid solbadande flickvän.


Solnedgång vid Bergs brygga.

Halsbränna, urk

Att vara gravid i nästan åttonde månaden och förkyld är ingen lysande kombination. Alla typer av fysisk ansträngning blir tio gånger jobbigare än normalt. Att till exempel cykla till järnvägsstationen (ca 1 km) för att äta lunch med sin kära flickvän, kunde i går jämföras med att bestiga Kebnekajse. Att cykla hem igen kändes som att bestiga Mount Everest, trots att det var nerförsbacke halva vägen...

I dag skulle jag ha jobbat 12.30-23.00, men det blir inget av med det.

I går natt kunde jag inte sova på grund av snorattack i näsan och total brist på nässpray i hemmet. Jag gick upp med Maria klockan fem, för det var ändå ingen idé att ligga kvar och låtsas sova...
Maria svängde förbi apoteket och införskaffade nässpray i går, som jag fick använda efter förmaningar om att inte bli beroende, vilket man som gravid tydligen lätt blir, eftersom man ofta känner sig täppt utan att vara förkyld. Det är dock inget jag känt av, så jag är nog safe med nässprayen.

I natt fick jag ett nytt problem. Halsbränna.
Det är många trevliga åkommor man kan drabbas av som gravid, har jag hört. Hemorrojder, bristningar, sura uppstötningar, underlivssvamp, svullna ben och fötter, etcetera. Som tur är har jag (hittills) sluppit de flesta. Men halsbrännan i natt var inte att leka med. Det enda som hjälpte var att inte ligga ner. Vilket ju är lite småkrångligt när man vill sova... Men jag fick ställa upp kudden mot väggen och sitta upp och slumra. Bekvämt? Nja.
När Maria gick till jobbet vid 5-tiden i morse snodde jag hennes kudde och la den ovanpå min, vilket gjorde att jag kunde ligga ner och sova utan att brinna upp i halsen.
Får väl bli en ny tripp till apoteket i dag...

Förkylt

Usch, däckad av förkylning i dag. Och vi som både kanske ska titta på lägenhet och åka till landet och fira pappas födelsedag i dag... Nåja, bara att bita ihop. Det lär inte vara värre än att föda barn. ;)

Lägenheten fick vi tips på idag verkar vara en drömlägenhet (på beskrivningen i alla fall...). Den ska vara toppenfräsch, ligger på Rådhustorget i Gamla stan och har tre rum fördelade på 106 kvm. Balkong ut mot ån. Mumma!

På lördag blir det nog en sväng ner till Linköping för att titta på en barnvagn. En
sandfärgad Quinny freestyle. Kanske lite överdrivet att åka ända till Linköping från Eskilstuna för att köpa en barnvagn, men vi tror att det är en sån vi vill ha. Fin färg, trehjulig med lufthjul, massa bra tillbehör etc. Och så passar vi på att göra några fler mysiga stopp längs vägen.

Min gravida vän C hade en traumatisk upplevelse på midsommarafton, då det plötsligt började forsa blod och det blev ilfärd in till förlossningen. Men som tur var så var allt okej med lillkillen därinne. Varifrån blodet kom kunde tydligen ingen förklara... Läskigt som sjutton, men superskönt att allt ordnade sig.

/Rebecka

Varmrökt aja-baja

Dan före midsommarafton, och de första gästerna har droppat in och hjälper till med förberedelserna. Sofia och Thomas hade med sig en gigantisk varmrökt lax till middagen. Jag vet, aja baja, men jag kunde bara inte låta bli. Annars hade det blivit fil och flingor. Och rökt lax är bland det absolut bästa jag vet, så jag åt. Förlåt, bebisen... Hoppas att alla listeria- och toxoplasmabakterier höll sig långt borta ikväll...

För övrigt är jag lite spak efter några dar i Stockholms skärgård. Vi har varit på Utö och på Möja, och det var hur mysigt och avslappnande som helst. Men när vi skulle hem blev det en del släpande på packning över halva stan, och det var inte så lyckat. Så i dag hade jag noll ork större delen av dan, och vägrade göra något som helst fysiskt ansträngande.

Går och lägger mig tidigt ikväll, så orkar jag förhoppningsvis hela dagen i morgon.

Ha en härlig midsommar, alla!

/Rebecka

Svalt en fotboll

Jag har nu gått in i tredje trimestern (sista tredjedelen) av graviditeten. Och jag befarar att det är nu som det börjar bli jobbigt...
De senaste dagarna har det känts som att jag svalt en fotboll. Och att nån illvillig typ sedan har stuckit in en pump i magen och blåst upp den ytterligare... Magen är fullständigt utspänd. Som att jag ätit åtta kebabtallrikar. Inte skönt.
Jag hittar ingen skön ställning att sitta vid skrivbordet på jobbet (eftersom magen stöter i bordet...) och att stå upp vid skrivbordet är inte heller skönt några längre stunder.
Att promenera går i myrtakt (fråga Maria.... ;) och är inte särskilt bekvämt heller.
Känner att jag gnäller här, men jag ska egentligen inte klaga. Jag står på benen utan kryckor, sover gott om nätterna och slipper stödstrumpor... Men jag sticker inte under stol med att det ska bli väldigt skönt med två veckors semester nu, och några utflykter i skärgården.

/Rebecka

C-kupa!

Härom dagen blev det en liten shoppingrunda, som slutade med inköp av bh, bikinitopp, t-shirt och trekvartsbyxor.

Jag kände att det var dags för en ny bh. Barnmorskan på föräldragruppen hade veckan innan förmanat oss att undvika bygel-bh redan nu om vi ville undvika mjölkstockning senare. Och undvika mjölkstockning är något man verkligen vill, vad jag har förstått... Köpa ny bh, alltså, eftersom allt jag hade var bygel-bh:ar och ett par tränings-bh:ar som känns halvkul att bära utanför gymmet/löparspåret.

Tänkte att det var lika bra att köpa en amnings-bh på en gång. Passerade Twilfit och slank in och kollade. Först såg det inte ut som de hade nåt annat än byglar, men när jag frågade en i personalen visade det sig att de faktiskt hade en del amnings-bh:ar, som ser ut att ha bygel men den är mjuk. Provade en som var på rea och hittade tillslut en bra storlek. Den fick det bli. Att springa runt i hundra affärer och prova bh är inte kul, så jag tog gärna första bästa. Den ser typ ut
så här men inte lika glansig.

Där hittade jag också en ny bikinitopp. Jag hade inte ens provat den jag hade förra året, men utgick ifrån att den skulle vara för liten. Hittade en snygg svartvitrandig. Så här ser den ut:

Den storlek som passade bäst var 80C. C-kupa! Jag som alltid varit nöjd om jag fyllt ut 75A...

På H&M hittade jag sen en lång grön tunn t-shirt (icke mammavariant, men passade bra) och ett par svala trekvartsbyxor (inte mammavariant det heller, men de hade resår i midjan och jag kom i stl 40. Mamma blev förtjust i dem, så hon får nog överta dem nästa sommar, när jag planerar att ha stl 36 igen. :)I går var sista föräldraträffen. Maria kunde tyvärr inte vara med, och hälften av papporna hade också bangat.

Den här gången pratade vi om vad som händer första tiden efter att barnet kommit. Hur man fördelar arbetsbördan, hur man byter blöjor, hur barnkiss och -bajs ser ut, hur man tvättar en bebis etc. Sen fick vi se en försäkringsbolagssponsrad första-tiden-med-bebisen-film som mest handlade om hur svårt det är att få igång amningen.

Nästa gång vi ses är på återträffen i höst när alla fått sina små knytten. Då blir det (om vädret tillåter) picknick i Rothoffsparken, vilket låter riktigt mysigt!Fortfarande har vi inte bestämt vilken vagn vi ska ha. Börjar bli lite brådis nu om man ska beställa en ny. Gah, vi får väl bara ta en och sen sälja den och köpa en annan om den inte är bra.

Elefantkänsla

Jag har plötsligt börja känna mig som en elefant. Gigantisk.
Jag tror det började när jag fick se bilderna på mig från femkampen i lördags. Från mitt uppifrånperspektiv ser magen fortfarande ut att puta mest utåt och inte särskilt mycket åt sidorna. Men så fick jag se bilderna på mig i ett alldeles för tajt linne, från sidan, och insåg att jag inte är mitt vanliga smala jag längre...
Dessutom ser jag väldigt rund ut i ansiktet på bilderna, något som jag inte sett i spegeln...I går var vi hos barnmorskan. Sista besöket hos henne för sommaren. Nästa månad kommer vi att få besöka en annan BM när våran har semester. Vi blev erbjudna en som jag är lite bekant med, vilket inte kändes helt bra (inte för att jag har något emot henne som person, utan för att det känns konstigt att prata om sina gravidsaker med en som man känner litegrann men inte så väl) så vi kommer att få en annan.

Nåväl, den här gången tog hon blodprov, och konstaterade att jag har lite lågt blodvärde. 107 i stället för 120 som man bör ha. Jag har alltså lite järnbrist och rekommenderades att käka järntabletter. Jag hade hoppats slippa, med tanke på hur man brukar bli i magen... Men jag behövde inte äta varje dag.

Sen mätte hon magen, vilket inte är min favoritgrej. Jag är rätt kittlig... Jag låg där på britsen och andades djupt och tyckte att jag lyckades slappna av rätt hyggligt. Men barnmorskan bara fnissade och konstaterade att jag hade starka bukmuskler. :P
Till slut lyckades hon i alla fall hitta var livmodern börjar och slutar och kunde mäta upp den till 28 cm, vilket tydligen var "precis på kurvan".

Den här gången fick vi journalen med oss hem, tillsammans med ett moderskapsintyg att visa upp för Försäkringskassan för att få föräldrapenning (nej, det räcker inte med att komma och visa upp magen, man kan ju ha svalt en fotboll eller nåt...). Vi fick också en liten broschyr med telefonnummer till familjerätten, som man måste kontakta om man får barn och inte är gifta. För att fastställa faderskapet... Får väl ringa dit och höra vad de har att säga.

Vi fick också telefonnumrena till de andra tre flatparen som väntar barn här i stan. Eller, ett av dem har redan fått barn, lite för tidigt. Vi ska höra av oss till dem och se om vi kan träffas. Sen får vi väl se om vi gillar varann. :)

/Rebecka

På styltor

I lördags var det femkamp på landet. Runt 60 pers var med och "tävlade" i den strålande solen. Däribland jag.
Som tur var så var grenarna inte så fysiskt ansträngande. Det kämpigaste var styltgången, men jag gav mig den på att försöka i alla fall. Och det gick faktiskt riktigt bra! Far min har bildbevis och om jag lyckas lägga beslag på dem kan jag ladda upp nån bild här senare.

Krabaten inne i min mage verkar ha växt till sig en del, åtminstone muskelmässigt... Sparkarna känns rejält ibland. Och trycker man till på magen börjar det ofta röra sig ordentligt där inne.

I morgon är det dags för ett besök hos barnmorskan igen. Då ska vi ta med en fin gravidlur som jag fick i födelsedagspresent, och be henne demonstrera hur den fungerar. Maria har tyvärr inte lyckats höra nåt i den när hon försökt lyssna...

/Rebecka

Mamma pappa barn

image9

Tältmode

Det rådande modet är ju perfekt för gravida, med massor av luftiga tunikor. I dag tänkte jag ta fasta på detta och slank in på Indiska för att prova lite kläder. Plockade åt mig några fina tunna tunikor och stegade in i provrummet. Och provade.
Och ångrade mig.

Jag såg ut som ett skräckexempel till 250-kiloskvinna, direkt tagen från en freakshowdokumentär på TV3 med titeln "Jag äter mig till döds" eller liknande.
Vi snackar tält.
Inte tillstymmelse till kroppsform kunde längre anas från halsen ner till knäna.  Skulle detta ens se bra ut utan min mage, funderade jag, innan jag raskt drog av mig tältet och flydde ut ur provhytten och butiken.

Yrade in på H&M för att kolla om de hade några fina bebiskläder. Men insåg direkt att det inte går att köpa barnkläder där så länge man inte vet könet på barnet. Antingen rosa tyllkjolar eller snickarbyxor med traktorer på, typ.

Så det blev inga inköp i dag.