Att tukta en surkart


Smörgåskex, nam nam.

I går var Vidde en riktig surpelle. Antagligen för att han var tvungen att sitta hemma med sin ena mamma hela långa tråkiga dagen. Enda ljuspunkterna var promenaden med Camilla och Filippa på förmiddagen, och när mamma Maria kom hem på kvällen. Däremellan var det ett evigt gnäll. Det var inte kul att sitta i gåstolen, inte kul att ligga på golvet, kul en stund att bli buren, men sen blev det också tråkigt.

För att råda bot på detta i dag, gick Vidar och jag ner på stan när Maria gått till jobbet efter lunch. Vi gick runt i lite affärer och köpte bland annat shorts till Vidar, som han kommer att behöva i Italien och hemma i sommar.
Sen tog vi en lång omväg hem och hann inte vara hemma länge innan det var sängdags.

I morgon åker vi ut på landet över helgen. Det är ju femkamp på lördag! Vidar, Teddie, Julia och Ellinor får väl tävla i en egen klass, för under-ett-åringar...

Snart kan han väl hjula också...


Vidar med syssling Leo.

I går var vi i Skogstorp och Vidar fick träffa sin syssling Leo, 1,5 år. De var rätt nyfikna på varandra och Vidar gjorde sitt bästa för att stjäla Leos napp... Sen åt de majskrokar ikapp. Vidar vann.

Första gången de träffades var Vidar bara några veckor, och Leo var 9 månader. Nu är Vidar snart 9 månader...

Under besöket i Skogstorp visade Vidde plötsligt att han kunde vinka! Eller, det har han ju kunnat länge, men han har inte fattat att han ska vinka när nån vinkar åt honom. Men det gjorde han plötsligt när moster Karin vinkade! Han vinkar dock med båda armarna, men det är ju bara dubbelt så roligt. :)

Dagen innan lärde han sig också plötsligt att åla sig fram! Han har försökt en tid utan att lyckas. Dragit med händerna längs golvet, men inte lyckats få med sig kroppen. Lyft på överkroppen och på rumpan, men inte samtidigt. Men i förrgår hemma i lägenheten kom han plötsligt på hur man ålar sig fram. Det går ju inte snabbt, men det går i alla fall framåt...

Drunkningstillbud i bollhavet

I går var vi på Leklandet tillsammans med Annis&Ellinor och Anna-Lena&Emelie. Det kanske passar liiite bättre för liiite större barn, men våra telningar hade i alla fall rätt skoj i hopptorn och bollhav...


"Men kör då!" Vidar manar på sin chaufför Emelie.


"Mamma, hjälp!" De fega tjejerna stannade i mammornas knä i bollhavet. Inte Vidar.I dag firade Rebecka sin födelsedag med fika nummer ett, för Kalle, Ville och Heidi (och Melinda).


Vidar ser ut som en bjässe bredvid snart 8 veckor gamla Melinda.
Även när han inte står en meter närmare kameran...


Vidde fick en ny bästis: Ville. Det bästa med honom är glasögonen och skägget. (Tycker Vidar alltså.)

Vidar passar på

I början på juni bär det av till Italien med tåg. Då måste man givetvis ha ett pass. Även om man inte ens är nio månader.
Sagt och gjort. Och så här fint blev det:Vidde charmade alla damerna på polisstationen. Till och med kvinnan som lämnade ut passet, utan att Vidar ens var med. Hon utbrast "åååååh så söööt" när hon öppnade passet. Och som jag misstänkte var det inte mitt pass hon tittade i. ;)
Jag (Rebecka) var nämligen också tvungen att skaffa nytt pass, eftersom mitt skulle sluta gälla mitt under semestern. Och även om det kommer att vara otroligt skönt att vara utomlands, så kan det ju vara kul att få komma hem också.

Fullt upp

De senaste dagarna har varit ganska aktivitetsfyllda. Kvällens sena timma medger inte några textmässiga utsvävningar, så vi bjussar på ett bildsvep i stället. :)


Lite gos med Mamma Mu.


Hugo fyllde två och firades förstås med - ett tåg!


Vidde kollar in Jonas keps.


Vidar i samspråk med Anton om tåget.


Lotta var på besök med sina döttrar. Moa, 1,5 år, hittade snabbt en av Vidars dockor. (Eller, den enda, faktiskt...)
De har för övrigt samma klädstorlek. (Vidar och Moa alltså. Inte dockan.)


Fiolspelarträff utanför Kungsör. Maria spelar...


... och Vidar lyssnar avspänt i soffan.

Tålig katt...

Cesar, den stackaren, får utstå ett och annat.
Men har man satt sig på mattes stol och vägrar flytta sig så får man skylla sig själv. :)


Vidar och Cesar 1 @ Yahoo! VideoVidar och Cesar 2 @ Yahoo! Video

Nam nam nam!

Det är ju väldigt kul att Vidar tycker om mammornas hemlagade mat. Men ibland kan man tycka att han nästan blir lite väl övertydlig. :)


Vidar äter @ Yahoo! Video

Utan anmärkning


Ha! Jag är bäst på att sitta!

I går var barnmorska Tuula här på hembesök för att kolla Vidars hörsel med mera. Det så kallade
Boel-testet.
Hon höll två pinglor gömda i varje hand, och kontrollerade om Vidar vände sig om efter ljuden. Och det gjorde han så galant. Sen kollade hon också att han sträckte sig efter leksaker och stoppade dem i munnen, jollrade, inte skelade med ögonen med mera.
Och hon kollade att han kunde sitta. Och som tur var har han ju just lärt sig att sitta någorlunda stadigt... :) Det var som att han skärpte till sig när barnmorskan var här, och verkligen skulle visa att han kunde sitta ordentligt.
Så han fick godkänt på alla punkter, och behöver inte ombesiktas. :)

8 månader

I förrgår fyllde Vidar åtta månader. Det blev inget speciellt firande, eftersom Maria hade födelsedagsfika i fredags.

Varje månad brukar vi ju bjuda på Viddes utveckling, så vi fortsätter väl på samma tema:

* Han kan sedan en kort tid tillbaka sitta stadigt. När han vill. Men oftast vill han stå. Han kan ju inte stå själv, men om man håller honom i händerna kan han både stå och gå väldigt bra.
* När han ligger på mage tar han sig inte framåt, men han rör sig som en klockvisare runt runt. Men han visar tendenser till att förstå att man ska ta i med händerna för att dra sig framåt, så det kommer nog snart.
* Han jollrar en del och säger dla dla dla och ta ta ta, till exempel...
* Han äter ALLT man stoppar i honom. Nu har vi ju inte försökt med särskilt konstiga saker, men rotfrukter, fisk, kyckling, köttfärs, frukt, gröt med mera slinker ner med ett ljudligt "mmmmm mmmmm". Den senaste tiden har vi börjat mosa maten i stället för att mixa, så att den är lite grövre, och det är inga problem.
* Han äter välling/bröstmjölk som morgonmål, gröt till frukost, puré till lunch, ibland fruktpuré till mellanmål och välling till kvällsmat. Däremellan ammar han några gånger.
* På nätterna sover han mellan 18.30 och 05.00, oftast utan att vakna en enda gång. När han vaknar brukar vi försöka förhala uppstigningen (eftersom mammorna inte är särskilt pigga kl 05. Vi har inte sovit sedan 18.30...) Men det slutar ofta med att han får amma eller äta välling. Sen slumrar han i bästa fall till en stund till. Men oftast inte...
* Han gillar att leka med saker som skramlar, pinglar och prasslar. Han intresserar sig för knappar och små lappar som sitter på kläder och leksaker. Han uppmärksammar småsaker, men har inte kommit på "pincettgreppet" än, så han kan oftast inte plocka upp t.ex. små matbitar och stoppa i munnen. De fastnar bara inne i handen och blir till gegga...
* Han har börjat bli arg när man tar saker ifrån honom.
* Man märker att han känner igen vissa sånger som han tycker extra mycket om, när de t.ex. kommer på en skiva mitt bland andra sånger. Favoriter är t.ex. Prästens lilla kråka, Imse vimse spindel och En kulen natt. Antagligen för att det ingår roliga rörelser...
* Han har kommit på hur kul det är med eko. Så fort vi går ut i trappuppgången börjar han låta "ah ah ah" och lyssnar på akustiken.
* Han har fyra tänder - två uppe och två nere.
* Han har storlek 74 i kläder och 19 i skor.

Spring pride

I helgen hålls Eskilstunas egen pridefestival: Spring pride. I dag var det parad, och vi gick tillsammans med andra regnbågsfamiljer, längst bak i tåget.
Vidar älskade det! Vi bar honom, och han fick hålla en regnbgsflagga. Och han stortrivdes! Skrattade och viftade hela tiden. Han vill ha Pridefestival varje dag!


Kreativ lösning

Sedan Vidar fick sin gåstol har han kommit på hur kul det är med cd-skivor. Så fort han hamnar i stolen rullar han raskt fram till cd-stället och river ut alla skivor på tredje raden nerifrån. Det är dem han når bäst från stolen. Oftast är det alla skivor av artister som börjar på S som ryker. Sahara Hotnights samsas på golvet tillsammans med Nina Simone och Shakespear's sister.

Men nu är det slut på det. Mamma Rebecka kom på en kreativ lösning, tack vare en present från Vidars moster Karin:Moahaha! Inga fler skivor från tredje raden hamnar på golvet!

Valborgshelgen

Inte bloggat på några dar nu, så vi drar väl en snabbversion av helgen, samt bjussar på några bilder. :)

På Valborgsmässoafton var vi på landet och åt sillunch och åkte sen till Jädersgården och tittade på elden, lyssnade på kören (där bland annat Viddes morfar Arne sjunger) och skådade fyrverkerierna.

På första maj demonstrerade vi inte. I stället grillade vi hos Marias föräldrar


Vidar fick en ny gosig tågleksak. Observera att den som kör är väldigt lik hans lokförarmamma. :D


Vidar kände på gräset...


... och hjälpte moster Karin att hänga tvätt.
Resten av helgen har vi varit på landet och gjort förberedelser inför den kommande femkampen. Vi var förstås tvungna att testa frisbeegolfbanan. Några gånger. Vilket Vidar tyckte var halvintressant: