Den fasta (nåja) födans intåg

I går inhandlades gröt för att få Signe att sova bättre på nätterna. Men det blev inte gröt till middag, utan potatismos. Vi fick med oss en broschyr från barnmorskan där det står "Tidigast från fyra månaders ålder kan du låta ditt barn få provsmaka pyttelite av din egen mat någon gång ibland. Det handlar alltså inte om att ge smakportioner så att barnet blir mätt utan endast ge små smakprov, motsvarande ett kryddmått."

Men den där broschyren hade inte Signe läst. Och inte Maria heller. Så medan jag var i tvättstugan proppade Maria in flera matskedar potatismos i en lycklig Signe! Signe verkade mest undra varför vi dröjt så länge med att ge henne riktig mat!
 
Resultatet blev något bättre sömn i natt. Signe vaknade kl 1 och fick amma. Sen vaknade hon igen runt kl 5 och fick mat. Däremellan hade jag stoppat i nappen ett antal gånger, varpå hon blev nöjd och somnade om.
 
I morse fick hon lite gröt, och till lunch lite mosade kokta grönsaker och lite finrivet äpple.
 
Så här såg det ut när Signe för första gången åt gröt:
 

Nu sätter vi in det tunga artilleriet!

Nytt besök på BVC idag. Signe har ökat till drygt 5300 gram, men det dög inte. Ligger fortfarande ett snäpp under sin kurva. Så nu blir det gröt för lilla damen! Återstår att se vad hon tycker om det.


Det här med sömn

Det fanns en tid då Signe sov hela nätterna. Den tiden är förbi... De senaste två nätterna (och ett flertal dessförinnan) har sett likadana ut: Hon somnar mellan kl 20 och 21, vaknar första gången kl 00.30. Jag flyttar henne till min säng och ammar. Sen vaknar hon typ en gång i timmen och vill äta, fram till kl 6, då hon blir sur för att maten är slut. Då går vi upp och byter blöja, jag lägger henne i babysittern och börjar göra frukost. Hon kvittrar och är hur nöjd som helst. Klockan 7 somnar hon. Då vaknar Vidar.

Jag hoppades att det skulle bli annorlunda inatt, för i går kväll gav jag henne för första gången ersättning. Jag skulle natta henne och Vidar samtidigt, men hon var inte nöjd med att ligga i storebrors säng och amma. Hon fick först lite ersättning på en sked, eftersom hon inte verkat gilla nappflaska förut när vi försökt servera sparad bröstmjölk. Hon svalde glupskt allt på skeden och sedan nästan även skeden... Hällde lite i nappflaska: Slurp, slut. Sen fick hon lite till men sen var hon nöjd. Men tyvärr sov hon inte bättre i alla fall...


Ooops!


Fyndkasse!

I dag när jag letade efter nåt helt annat, hittade jag plötsligt en liten påse fullproppad med små kläder. Det visade sig vara fina, helt nya bebiskläder som jag köpt på mig på diverse störtreor under åren. Kläder som varit för små för Vidar, men som jag hoppats skulle komma till användning framöver... :)
Tur att jag hittade dem nu, eftersom de var i storlek 62 och uppåt...
Signe kommer att kunna använda det mesta, utom kanske en skjorta och en kofta som känns lite väl "pojkiga".
Byxor, t-shirts, skjortor, kofta och linne från bland annat Polarn o Pyret,
Molo och Kappahl låg gömda i en påse i garderoben...

För lite mat - igen

I dag känns Signe lite piggare, så vaccinationen verkar inte ha gett några allvarligare men.
Hon åt sista gången vid 20-tiden i går kväll. Sen sov hon till 05.30... Stackarn var väl utmattad.
 
Återigen blev jag uppmanad av barnmorskan att ge Signe mer mat. Hon har hittills följt "sin kurva", vilken ligger ett snäpp under "normalkurvan".
Dessa kurvor... De är tydligen nåt slags facit för barnmorskor.
Hur som helst så har Signes vikt nu dippat ett snäpp under hennes egen kurva. Oj oj oj så hemskt, nu måste hon få mer mat! Mata oftare så blir hon nöjdare, var uppmaningen från barnmorskan. (En annan än den vi brukar ha, som tydligen vabbade i går.)
Nöjdare? Vidar vägde över 6,5 kg när han var tre månader, men inte var han nöjdare för det! Signe är ju glad nästan jämt, och när hon inte är det så får hon mat. "Ja visst, jag ska mata henne oftare", sa jag. Och höll fingrarna i kors bakom ryggen...
Som ni märker så hetsar jag upp mig rätt måttligt, men man kan ju gissa hur nervösa och osäkra förstagångsföräldrar kan reagera när barnmorskan får det att låta som att barnet riskerar livet när det halkat ner ett snäpp från facit-kurvan.
Det blir nog människor av dessa ungar också ska ni se!

Vaccinerad

Idag var det dags för Signes tremånaderskontroll. Jag hade gissat att hon skulle väga 5 kg, vilket visade sig vara en begåvad gissning, då vågen stannade på 5,000 kg! Längden mättes till 60,2 cm.

Men det räckte inte att väga och mäta den här gången. Dessutom skulle Signe få två sprutor - en i varje ben. Hon grät lite av sticken, men det gick snabbt över.

Men nu ikväll har hon blivit trött och ganska ledsen. Och hon ser lite svullen ut i ansiktet. Hon har också känts lite varm. Men Alvedon får man inte ge så länge hon äter och kissar som hon ska.

Hängig tjej efter vaccinationen.


Kul leksak...

Så här kul tyckte Signe det var att få leka med en ny leksak i dag...


Prinsessan

Signe, 3 månader i morgon, firar mormor Monicas födelsedag i så här fin outfit. Kläderna fick hon av moster Teresa i julklapp.


Det här med sömn...

Förra natten vaknade Signe klockan 12,2,4 och 6 och ville ha mat.

I natt sov hon mellan 22 och 7...
I och för sig åt hon konstant hela kvällen och var på väldigt upprört humör, så när hon väl somnade var hon väl både utmattad och mätt.

Efter att ha ätit två gånger på morgonen somnade hon igen.