Dagens fråga

Vidar: "Heter björnbär björnbär för att det är blåbär i? Björnar äter ju blåbär!"
En 4-årings logik...


Ingen sovmorgon idag

Klockan 5 i morse vaknade Signe och ville ha mat. Sen somnade hon inte om. Efter en kvart gick jag upp och bytte hennes bajsiga blöja. Försökte amma igen men hon ville inte ha. Antagligen slut i depåerna. Plötsligt känner jag att hon är blöt på pyjamasen. Blöjan har läckt - upp och byta igen. Försöker få henne att somna igen, går inte. Hon kräks och bajsar igen. Nytt blöjbyte. Ger sen upp försöken att sova och går upp och äter frukost vid sextiden.

Nu är klockan 6:45 och Signe sover...


Blöjlager

Sedan Signe föddes har vi inte köpt ett enda blöjpaket till fullt pris. Detta tack vare blöjkriget mellan Pampers och Libero, som gör att hallgolvet översvämmas av rabattkuponger. Men tyvärr har ju kupongerna begränsad giltighetstid, vilket tvingade oss att bygga upp detta blöjberg innan januaris utgång. Vidars paket lär räcka ett tag, eftersom det bara går åt en blöja per natt, men Signes lager är nog snart slut. :)


Spegel spegel...

Att titta på sig själv och mamma i spegeln är en av Signes roligaste hobbies.


Tröttis

Ibland blir man liksom bara trött på allting.


Tandläkarbesök

I går var det dags för tandläkarbesök för Vidar. Eftersom Maria är - tja - mindre förtjust i just tandläkarbesök, fick hon stanna hemma med Signe medan Vidar och jag gick till Forskliniken.
 
Han har varit hos tandläkaren ett par gånger tidigare, och då inte varit jättetänd på idén att en vilt främmande människa ska pilla och peta i hans tänder. Den där hemska strålkastaren de riktar rätt i ansiktet har han heller inte varit imponerad av.
 
Pedagogisk mamma som man är, hade jag den här gången förberett honom lite på vad som skulle ske. Lampan, gapa stort, peta i tänderna ... och förstås att tandläkaren skulle säga att han har jättefina tänder.
 
Jag hade inga särskilt höga förväntningar på detta pedagogiska instrument, men det verkar ha fungerat! Vidar var precis hur duktig som helst. Han satte sig i den stora stolen och höll händerna lite för ögonen när den stora lampan närmade sig. Jag motstod en impuls att fråga om han ville hålla mig i handen. Jag kom på att han då kanske ges intrycket att det är nåt läskigt som ska hända. Så jag satt snällt bredvid och bara tittade på när tandläkaren tog fram sin petmojäng och började pilla runt.
"Nu ska jag räkna hur många tänder du har", sa hon.
"Det vet jag redan, jag har 20 tänder!", kontrade Vidar.
Men tandläkaren kände sig ändå tvungen att räkna, bara för att komma fram till samma summa.
Mycket riktigt sa hon att han hade fina tänder, om än lite djupt bett, men det skulle ordna sig med 6-årständerna trodde hon.
 
Efteråt fick Vidar välja en leksak ur en liten ask. Efter mycket funderande valde han till slut en ring med en röd liten sten på...
 
Nu dröjer det två år innan han får välja en ny leksak.

En av 393 nya Signe!

Nu har årets namnstatistik för nyfödda kommit. (Länk) Där kan konstateras att Signe är ett namn på väg uppåt. Hon hamnar på plats 31 bland tjejerna. Vår egen lilla Signe är en av 153 personer i Eskilstuna som heter så och en av 393 som fick namnet förra året i hela Sverige.

Nattningsprocedur

Att natta en fyraåring och en tvåmånaders bebis samtidigt har visat sig vara en utmaning med varierande svårighetsgrad. Ända sedan nyår har Maria jobbat bara tidiga morgnar, så hon har kunnat natta Vidar medan jag tar hand om Signe. Men nu är det dags för kvällstjänstgöring, vilket innebär att nattningen av båda barnen faller på mig.
 
I går gick det hur bra som helst. Signe låg i babysittern på golvet nedanför sängen och jollrade medan jag läste saga för Vidar. När vi släckte lampan blev hon tyst och efter ett tag var jag övertygad om att hon sov. Vidar vill att man stannar i sovrummet tills han somnat, och i går tog det ett tag. Men när han äntligen somnade bar jag ut babysittern och i ljuset utanför sovrummet såg jag att Signe var hur vaken som helst! Hon hade bara legat där och varit tyst och lugn i väntan på att storebror skulle somna! Vi har världens duktigaste ungar, tänkte jag.
 
I kväll var det lite annorlunda... Signe hade inte någon lust alls att ligga i nån babysitter, så jag fick amma henne liggande i sängen medan jag läste saga. När vi skulle släcka hade Signe ätit färdigt och ville inte alls ligga kvar i sängen. Jag sa till Vidar att jag skulle ta ut henne och få henne lugn och sedan komma in igen. Jag gick ut, och efter tio sekunder kom Vidar efter. Han ville inte alls ligga i sängen om inte jag var där.
 
Till slut satte jag Signe i bärselen (jag har sagt det förr - den är en gudagåva!) och kunde gå omkring och guppa henne medan jag försökte få Vidar att komma till ro i sängen. Efter ett tag somnade hon och jag kunde sätta mig i sängen bredvid Vidar. Han hade återigen svårt att somna, och ville att jag skulle berätta om döden, växter och moster Teresas jobb... Well, när jag hade berättat allt jag kunde komma på, och satt och radade upp alla träd jag kan (!) så somnade han till slut. Då var det bara att gå in i vårt sovrum, knäppa av sig selen och lägga över Signe i spjälsängen. Hon vaknade till några gånger, men nu verkar hon sova. Puh! :)
 
/R

Bebisfritt

I dag fick Maria ensamrätt på Signe i flera timmar, medan jag var i Vattenpalatset tillsammans med Vidar och min far. Pappa och jag turades om att simma en kilometer i simbassängen, medan den andra busade i äventyrsbadet med Vidar.
Vidar simmar ju obehindrat med sina armpuffar och hade hur kul som helst. En fika hann vi klämma in också, innan det var dags att duscha, byta om och träffa resten av familjen utanför badhuset. Signe hade sovit hela tiden i vagnen. Även Vidar var ett mönsterbarn hela tiden och bytte om snabbt under hotet om böter om parkeringstiden skulle gå ut. (Han vet säkert inte ens vad "böter" betyder, men det lät nog läskigt.)
Belöningen, förutom själva badhusbesöket, blev en legobyggsats och ett Wii-spel, som Maria fyndat på halva reapriset medan vi badade. (Ja, vi vet, han är bortskämd. ;)

I kväll blev det sedvanligt fredagsmys i svennefamiljen, med På Spåret, tacopaj och ost&kex. Vidar var besviken att han inte kunde "gissa nånting" i På Spåret och satte sig med en pysselbok i stället. Ett framsteg mot alla gånger då han skriker och härjar så fort mammorna vill se nåt enstaka tv-program som inte råkar gå på Barnkanalen...
I stället var det Signe som var lite purken, men hon kan ju oftast tystas med lite mat.
Just nu sover hela familjen, utom jag. Dags att baxa över Maria från Vidars säng till vår, och hoppas på att kidsen sover till efter klockan 8 i morgon också, som de gjorde i dag. :)

/R

Titta hon snackar

De senaste dagarna har Signe börjat utstöta betydligt fler ljud än tidigare. Roligast är det när hon ligger i sin babysitter och "snackar" med de hängande gosedjuren i form av Tiger, Puh och Nasse. Det roliga är att Vidar gjorde precis likadant, när han satt i samma babysitter! Skillnaden ör att Signe snackar mest med Tiger, medan Vidar formligen skällde ut Nasse titt som tätt.

I går var mina vänner Kattis och Camilla på besök för att äta middag och titta på Signe. Hon visade sig inte från sin allra ljusaste sida, och tyckte väl att det var sådär att bli buren av nån annan än sina mammor, men vi fick äta i lugn och ro i alla fall. Signe fick Lilla Barnkammarboken i present som även Vidar tyckte var rolig.


Jan. 07, 2013

Lugnet sänker sig över hemmet. Maria jobbar, Signe sover förmiddag och Vidar spelar spel på Barnkanalens hemsida.

I natt sov Signe från 20-tiden till 06.40. Utan att äta. Vidar tror jag åt varannan timme i den här åldern...

Härom dagen var Vidar på Tuna busland med moster Karin medan Maria och jag gick en långpromenad med Signe. Skönt att börja röra på sig lite ordentligare igen. Nyligen var vi i Vattenpalatset och simmade 1500 meter också. Tyvärr verkar de flesta andra som är där under allmänhetens simning se det hela mer som social samvaro än som träning, så man får kryssa sig fram, alternativt slåss om utrymmet under hopptornet med kidsen som dimper ner från ovan...


Syskonkärlek

Vidar och Signe gosar i soffan.


Nyår

Här kommer lite bilder från nyårsfirandet på Idö.
För första gången lyckades Vidar hålla sig vaken till midnatt! Vi brände av raketerna lite i förväg och såg sedan tolvslaget på tv.
 

Vidar värmer upp kvällen med lite maskerad.
 

Posering framför granen. Vidar i skjorta från S:t Petersburg.


Vidar och morfar Arne.
När morfar böjde sig ner ville Vidar förstås också göra det...


Signe i finaste nyårsstassen. Outfit från Newbie,
kompletterad med halsbandet hon fick av mammorna i julklapp
och ett litet hårspänne...


Vidar och syssling Neo hugger in på efterrätten.


Arne försöker förstå sig på sin kamera medan grabbarna busar i bakgrunden.

Läkarbesök

Hos barnmorskan.


I dag fyller vår lilla Signe två månader!
 
Och vad är mer passande då, än en tvåmånaderskontroll hos barnläkaren!
Signe höll humöret uppe under den dryga halvtimmen vi fick vänta efter utsatt tid innan det blev vår tur.
Läkaren kollade ögonreflexer, ryggen, fontanellen, magen, gom och reflexer. Allt passerade utan anmärkning.
 
Vågen visade 4495 gram, vilket innebär en ökning med 265 gram sedan sist, vilket var två veckor sedan. Barnmorskan var nöjd. 58,4 cm mäter tösen nu, vilket förklarar att hon börjar växa ur storlek 56...
 
För skojs skull tog vi fram Vidars hälsobok för att jämföra. Och ja, det var lite skillnad... Två månader gammal vägde han 5890 gram och var 61,4 cm...
1,4 kg tyngre och 3 cm längre alltså.