Part A och Part B

Kaliforniens första homovigsel
San Francisco (TT-AFP)
För två veckor sedan lagligförklarade Kaliforniens högsta domstol (HD) äktenskap mellan homosexuella partner. Den 17 juni står det första bröllopet med två män, meddelade myndigheterna på onsdagen.
En detalj skiljer de båda männens ceremoni från en vigsel mellan man och kvinna. Begreppen man och hustru är utbytta mot part A och part B. I övrigt finns inga skillnader mellan vigslar av homosexuella par och heterosexuella pars äktenskap i Kalifornien.

Gud, så romantiskt! Äntligen får de förälskade killarna bli Part A och Part B! Som de måste ha längtat!

Ärligt talat, vad är det för fånigheter? Vad är det för fel på typ "husbands"?
Men diskussionen är ju densamma i Sverige, där kristdemokraterna menar att "ni kan ju redan bli registrerade partner, varför måste ni ha äktenskapet?"
Suck.

Två mammor som ammar?

I dag var vi på tredje föräldraträffen. Som handlade om amning.
Barnmorskan erkände att hon var en stark anhängare av amning, men att man faktiskt inte behöver amma om man inte kan, eller av nån anledning inte vill.
Vi fick veta alla fördelar med amning: stärker immunförsvaret hos barnet, gör att man knyter an till barnet, gör så att livmodern drar ihop sig och man går ner i vikt fortare, minskar risken för bröstcancer etc. Dessutom är det mycket billigare än att köpa mjölkersättning... Plus att man alltid har käket med sig, i en trevlig behållare!

Sen fick vi se en norsk amningsfilm från, tja, 1986 nångång, att döma av kläder, frisyrer och glasögon (fast vem vet, det modet kanske fortfarande råder i Norge? :D ). Där fick man också veta hur himla himla bra det är med amning. Och många nakna bröst var det. Bland annat fick man se hur man handmjölkar brösten. Och genast kände vi blivande mammor oss som en skock kossor...

Nåväl, jag hoppas verkligen att amningen kommer att funka. Det verkar så mysigt att ligga där i lugn och ro och ge sitt barn mat ur sin egen kropp...

Min kära sambo var tvungen att kila iväg till jobbet efter nån timme. Innan jag själv skulle gå därifrån var jag tvungen att fråga barnmorskan om nåt som jag hört talas om men inte begriper. Att även en "medmamma" skulle kunna amma barnet. (Det vore ju väldans praktiskt att kunna dela på den sysslan!)
Barnmorskan sa att det faktiskt händer att även kvinnor som inte varit gravida kan amma. Exempelvis att kvinnor som adopterat barn kan amma. Men om de fått nåt tillskott av hormoner var hon osäker på.
Nån som vet nåt mer om detta?
Jag tycker det verkar skumt, men som sagt, praktiskt. :)

And tango makes three

Nej men gud så hemskt, två pingvinpappor tar hand om en övergiven unge. Det är ju alldeles förfärligt. Få värme och kärlek av två snubbar. Nä hu så vidrigt. Hade jag varit pingvinungen hade jag helt klart hellre svält och frusit ihjäl. Vilken tur att vi har moralens väktare på andra sidan Atlanten som säger ifrån när det skrivs böcker på ett sånt tema, som "får läsarna att tro att homosexualitet är en accepterad livsstil".

Profylax och epidural

I går var det dags för föräldraträff igen. Denna gång med något mindre hysterisk barnmorska. (Var hon kanske nervös sist?)
Vi pratade om smärtlindring under förlossningen. Allt från andning och massage till lustgas och epidural. Den här gången delades vi upp i två grupper och skulle diskutera utan att barnmorskan var med, vilket gjorde att vi deltagare fick lite närmare kontakt än innan, då vi mest suttit och lyssnat.
Vi fick också lyssna på en avslappningsskiva, vilket faktiskt inte kändes så larvigt som jag trodde, utan mest skönt.
Sen skulle vi profylaxandas. Det känns ju lite lagom skumt att göra i grupp, men man får väl öva lite mer hemma i sin egna lugna vrå...

Välbehövlig massage

Föräldraträffen gick helt okej. Jag var tvungen att börja med att säga till barnmorskan att min sambo skulle komma en halvtimme senare, efter jobbet. "Ja men då kan han ringa så släpper vi in honom..." svarade hon. Och jag kände mig tvungen att försvarna om att det faktiskt var en tjej det handlade om... "Jaha, där ser man vad man har förutfattade meningar" svarade hon lite generat.

Sen snackade den något hysteriska barnmorskan om vad som händer med kroppen under graviditeten, och hur förlossningen går till, hur bebisen tar sig ut och så. Sen fick vi se en förlossningsfilm.

Barnmorskan pratade hela tiden om "partnern" och väldigt sällan om "pappan". Vet inte om det berodde på oss, men man misstänker ju...


Efter träffen slank vi in på en barnbutik på Drottninggatan och kollade bl.a. på barnvagnar. Det är verkligen en djungel. På det här stället har de även begagnade barnvagnar, vilket kanske är en idé om man vill komma undan lite billigare.
Vi har också varit inne på Barnens hus och kollat deras utbud. Vi föll lite för
Maxi Cosa Mura. Men egentligen har vi ingen aning...


Härom dagen var jag på massage för första gången på evigheter. Det var välbehövligt... Jag har haft rätt ont i ryggen i muskeln längs ryggraden och även nere vid bäckenet. Jag fick ligga i framstupa sidoläge för att massören skulle komma åt utan att jag behövde ligga på mage (omöjligt). Men när man ligger på sidan på det där sättet ett tag så somnar snart armen och axeln känns som att den går ur led, så helt optimalt var det inte... Nästa gång ska jag sitta framåtlutad på nåt sätt, får se om det går bättre...

Jag har börjat få lite ont i och runt ett födelsemärke på magen. Ska fråga barnmorskan om det nästa gång. Tills dess hoppas jag att det inte är nåt farligt...


I dag var jag på Lindex och köpte lite barnkläder. Kunde inte låta bli. :) Bland annat den här sköna monsterbodyn.I går var min kompis L på besök och skänkte lite mamma- och bebiskläder också. Så snart ryms inte vår bebis garderob i en skokartong längre. :)


Härom dagen fick jag ett par superfina skor som jag vunnit i en tävling på QX!

Men det kommer att dröja innan barnet kan ha dem, eftersom de är i storlek 23... Men då kan väl ungen gå åtminstone. :)

Föräldraträff

I eftermiddag ska vi på vår första föräldraträff. Och jag måste gå dit ensam, eftersom min kära sambo jobbar så att hon måste komma en halvtimme sent.

Jag är lite nervös för det hela, mest för hur resten av deltagarna och barnmorskan ska reagera på att vi är två tjejer...

I går pratade jag med två relativt nyblivna pappor på jobbet om hur de upplevde föräldraträffarna. Och de var ju inte så imponerade direkt... "Det är ju mest inriktat på mammorna, om man säger så..." Papporna hade fått gå ut i väntrummet och prata sport, typ. Den ena killen hade hamnat i samma grupp som en dryg skåning som han snart bara ville vrida nacken av. Sista träffen hade de fått titta på en film om amning. "De framställer det som att amning är det viktigaste i hela världen. Bara för att ge ångest till dem som inte kan amma sen..."

Nåja, vi får väl se vad det är för typer som är där.

....................................................................................................................

För övrigt har barnet i min mage börjat röra sig allt mer. Det känns skönt att få en bekräftelse på att barnet lever och verkar må bra.

Sen har jag börjat växa ur mina bh:ar. Det är första gången i mitt liv som det händer! Men att gå och köpa en amnings-bh känns inte riktigt läge än...

Barnvagnsdjungel

I går skulle vi ta en sväng in på Babyproffsen, efter att ha köpt ännu mer växter till balkongen. :)
Ett snabbt besök, hade vi tänkt. Men vi hamnade på barnvagnsavdelningen, tillsammans med stans största barnvagnsexpert.
Vi fick en grundlig genomgång av olika insatser, däck och färgkombinationer. Vi sa att vi främst ville ha en vagn som i hopfällt tillstånd går att stuva in i en Toyota Corolla. Hon verkade inte reflektera över att vi var två tjejer som tänkte köpa en barnvagn tillsammans, utan förevisade genast en barnvagn av märket Teutonia, som hade svängda framhjul men ändå inte alltför brett mellan bakhjulen. Med flinka fingrar  växlade hon mellan sittvagn och olika liggvagnsvarianter, tills vi blev alldeles snurriga.
Vi kom därifrån med en bunt broschyrer och en lätt huvudvärk.
Tyvärr lär det väl inte vara sista gången vi förirrar oss i barnvagnsdjungeln...

Mer kläder

I går åkte vi ut till Tuna Park för att kolla lite mammakläder på HM. (De har ju inga inne i stan...) Provade en del, men kom hem med ett par tunna beiga halvlånga byxor och en t-shirt. Samt en stor solhatt. :) Byxorna har jag redan bestämt ska bli mina favvosar i sommar!

Det är lite jobbigt att plötsligt ha en väldigt begränsad garderob med kläder som passar. (Och en överfull med kläder som är för små...) Men jag tackar ändå min lyckliga stjärna att jag kommer att vara gravid över sommaren, och slipper köpa nya vinterkläder i storlek XL som jag bara kommer kunna ha en vinter... På sommaren kan man ju trots allt strosa runt i ett par resårshorts och en stor t-shirt om man har lust (och ingen ser en :D ).

Utbudet av mammakläder är för övrigt rätt uselt här i Eskilstuna. Litegrann på HM i Tuna Park som sagt, samt en ynka hörna på vardera Lindex och PoP är allt som jag hittat hittills. Får bli en tripp till Stockholm framöver och se om huvudstaden har mer att erbjuda.

Flatmammaträffar

I måndags var vi hos barnmorskan igen på rutinbesök. Som vanligt tog hon blodprov och blodtryck (110/68) och frågade hur jag mådde och så. Hon frågade hur vi tänkt göra med semestern i sommar och verkade nöjd att vi skulle vara lediga en månad innan bebisen kommer.

Sen fick vi frågan om vi känner några andra tjejpar som väntar barn, och det gör vi ju egentligen inte. Men barnmorskan sa att det finns ett par till tjejpar som går hos dem, och ska ha barn i sommar, och hon undrade om vi var intresserade av att träffa dem. Det vore väl kul, även om det för den skull inte alls är säkert att man har så mycket gemensamt... Men kanske blir det några "flatmammaträffar" framöver!
Om inte annat är det nog bra för våra barn att få träffa andra barn som också har två mammor, så att de inte tror att de är ensammast i världen...

I dag tog jag en sväng på Barnens hus för att förkovra mig lite i barnvagnsdjungeln. Jag hittade en hel del tjusiga, men inte billiga, liggvagnar. Sen kunde jag inte motstå när de hade tre bodys för hundra kronor. Vi har inte köpt så mycket kläder och saker till bebisen, knappt nåt alls, men nu kunde jag som sagt inte låta bli.
Eftersom vi inte med vad det blir för sort på pyret än så sållade jag bort alla rosa bodys och dem med bilar och lastbilar på. Inte för att vi är könskonservativa på något sätt, men någon måtta får det vara på queertänkandet...
Till slut hittade jag tre söta i olika storlekar. :)

I dag fick jag också reda på att en (till) av mina bästa vänner ska ha barn i september! För hennes del är det dock det tredje barnet. Jag ser fram emot att gå långa promenader i Sundbyholm tillsammans i höst. :)