Dop i Stockholm

I går var vi i Solna där Marias gamla klasskamrat Åsas lilla dotter Alma döptes.


Självklart åkte vi tåg, och Vidar tyckte att det var riktigt spännande.


Vi laddade upp med sushi vid Hötorget. Vidar fick kycklingspett med ris.


Väl i kyrkan applåderade Vidar artigt efter varje psalm. :)


Peter, Åsa och lilla Alma.


Efteråt blev det mat och fika. Vidar satt bredvid sin polare Ellinor, som är två månader äldre. I bakgrunden Åsa och Alma.


På vägen hem var Vidar väldigt intresserad av vart tåget egentligen var på väg...

Språk på g?

Nu när Vidar börjat på dagis, hoppas vi att hans språkutveckling ska sätta fart. Vi märker ju att han begriper en massa av det vi säger, men de enda begripliga ord han själv bjuder på är fortfarande "mamma", som fungerar som ett allmänt uppfordringsord, och "titta" som oftast betyder "jag hör en traktor utanför fönstret, kan vi gå och titta?".

Han visar heller inga tendenser till att vilja härma det vi säger.

I morse vid frukostbordet satt Vidar och pekade ivrigt mot bortre änden av bordet och sa "ga, ga, ga". Det var uppenbart att det var nåt han ville ha. Lite pedagogiskt försökte jag ta reda på vad, genom att peka på de olika sakerna och säga "apelsin", "banan" och "ljuslykta" med ett frågande tonfall.
Vidar satt tyst och koncentrerat och såg på de olika valen en lång stund.
Sen vände han sig mot mig, och sa:
- Ga!

Dagissjuka, eller separationsångest

I dag lämnade Maria Vidar på dagis på förmiddagen.
Strax efter lunch ringde de från dagis och sa att Vidar hade feber och var jätteledsen.
Egentligen skulle mormor Monica ha hämtat honom vid fem, men nu var det bara att dra iväg från jobbet och hämta honom direkt. Jag såg framför mig en storgråtade och mosig pojke.

När jag kom till dagis mötte Vidar mig i korridoren. I bakgrunden hördes några fröknar ropa på honom. De hade bäddat ner honom i soffan, men plötsligt hade han rest sig upp, varit på gott humör, och tultat ut mot entrén. Som om han kände på sig att jag var på väg...
Jag fick beskedet att han varit ledsen och att han inte ätit något.

Väl hemma tänkte jag försöka att få i honom åtminstone någonting. Så jag bullade upp med lite fil, banan, digestive och macka - sånt som han gillar. Och han slukade allt. Så var det med den dåliga aptiten...
Sen sov Vidar två timmar, och när han vaknade tog jag hans temp - 37,3. Så var det med den febern...

Men jag var i alla fall hemma med Vidar tills min mamma dök upp. Då remmade jag tillbaka till jobbet ett par timmar, medan Vidar och hans mormor tittade på konståkning på tv och applåderade efter varje åk. :)

Ikväll har han inte verkat särskilt sjuk, bortsett från den hemska hostan som han haft några dagar nu. Så i morgon bär det nog av mot dagis igen.

Sjukling


Så här ser Vidar ut när han är sjuk...


...jättesjuk faktiskt.


Vidde har varit sjuk. Härom dagen hade han över 40 graders feber och var riktigt hängig. Man började ana oråd när vi fick veta att han somnat i frökens famn på dagis. Han brukar aldrig sova ens i nån av sina mammors famnar... I fredags gick han en stund på dagis fast han kanske inte borde. Men vi ville inte att han skulle vara borta från dagis för länge efter inskolningen.

I lördags var han som mest risig, då låg han och sov på soffan flera gånger, och orkade knappt leka alls på hela dagen. En hemsk hosta hade han också, även om han inte hostade särskilt ofta. Men det rosslade otäckt ända ner i halsen.

Men i dag har han varit feberfri och lika pigg som vanligt. Han har fortfarande lite hosta, men vi hoppas att han ska kunna gå till dagis i morgon. Men mormor Monica kommer och hämtar honom lite tidigare, så att dagen inte blir så lång.

Julgransplundring på dagis

Jag (Maria) och Vidar har varit själva på dagis tisdag och onsdag och imorgon ska jag lämna honom där själv för första gången mellan 9-14..Lite nervöst är det.

Men allt har gått bra och han verkar trivas bra med de andra barnen och fröknarna. Idag sov han för första gången på dagis också, en och en halv timme efter lunch. Och det var dessutom en av dagisfröknarna som fick honom att somna. Det kändes skönt, då vet man att han vant sig vid sovrummet där de sover.

Idag var det även julgransplundring ute på gården. Först slängde de ut plastgranen genom fönstret, till barnen stora glädje. Sen dansades det kring granen och sen fick alla saft, popcorn och pepparkaka. Vidar förstod inte riktigt det där med dansandet, men när det vankades mat var han förstås framme. Här lite bilder:


Vidar står i mitten av alla barnen.


Vidar tittar storögt på de andra barnen när de dansar.


Vidar och Nikita äter pepparkakor och popcorn i varsin kåsa.

Inskolning

I går började Vidar sin inskolning på dagis. Vi kom dit strax efter frukost, och Vidar var lite blyg till en början. Men snart tinade han upp, särskilt när han kom ihåg att det fanns en kul spis att leka med längst in på dagis!
Samma dag började en annan ettåring att skolas in, Emilia. Hon är några månader yngre än Vidar, och går inte riktigt än. Dessutom finns det flera "nollåttor" där, men ingen av dem var där igår.

Det var bara runt tio barn på dagiset i går, mellan 2 och 5 år. Skönt att det inte var fullt ös första dagen. Flera av barnen kommenterade att det kommit nya barn, och ett av barnen trodde dessutom att det kommit nya fröknar... De flesta av de större barnen brydde sig sedan inte särskilt mycket om nykomlingarna, utom en treårig grabb som klappade Vidar på huvudet...

På grund av kylan (-13 grader ute) fick barnen stanna inne hela dagen. Innan lunch var det samling med sång, och Vidar fick önska "En kulen natt" och sken upp. Sen var det matdags. Raggmunk med stekt fläsk, lingonsylt och grönsaker. Mums, tyckte Vidar, och stoppade snabbt syltskeden i munnen så att en av femåringarna fick springa och hämta en ny...
Barnen delades upp i olika rum under lunchen, och eftersom det var väldigt få där, blev det skön matro. Vidar slevade in för glatta livet.
Efter maten följde han med en av fröknarna in till Strigelns äldreboendes kök med matvagnen. Han ville inte riktigt släppa maten med blicken...

Vidde brukar ju sova förmiddag, men det var inte helt lätt att få honom att sova i en ny säng, i ett nytt rum, när det hände så mycket runtomkring. Vi gjorde ändå ett försök, men han ställde sig upp i sängen och stod och snackade en kvart. Sen kom Emilia och hennes mamma in och då ville inte Vidar vara kvar där längre.
Strax innan två var första inskolningsdagen slut och vi gick hem och Vidar fick äntligen sova en stund.

I dag är Vidar och Maria på dagis igen. Jag skulle jobba, men är sjuk och sitter hemma och bloggar i stället. :)


Vi kände oss välkomna direkt!


Vidar vid sin favvoleksak på dagis.


Mums, banan till mellis.


Emilia och Vidar. Vidde har förstås hittat en av få grejer man inte får leka med på dagis, glas med värmeljus i...

Första besöket på dagis

I dag var vi på besök på Strigelns förskola, där Vidar ska skolas in om en vecka. Det är Eskilstunas enda dygnet runt-öppna förskola. Det finns en i Torshälla också, men det är lite osmidigt långt bort. Strigeln ligger däremot, ja, extremt nära om man säger så... (Typ en minuts promenadväg dörr till dörr. Och då bor vi på tredje våningen utan hiss.)

Nåväl, vi gick dit och fick träffa Ulla, som tyckte det var otroooligt roligt att det kom en liten kille som har två mammor. Vi blev visade runt, även om vi hade vissa svårigheter att ta oss vidare efter att Vidde hittat leksaksspisen i ett hörn. Där lär han stå hela dagarna sedan...

Dagiset verkar trevligt, de får vara ute och leka mycket, och det går även en del skolbarn där på kvällarna och de tar väl hand om de små.

Så om en vecka börjar inskolningen, och efter tre dagar är det meningen att Vidar ska klara sig själv på dagis utan sina mammor... Det kommer säkert att gå jättebra. Men det känns ju väldigt konstigt att låta några helt okända människor ta hand om våran lille pojke...

Nyår

Sent omsider kommer lite bilder från nyår. Vi firade på landet tillsammans med Arne och Monica och väninnan Annika. Åt gott, skålade i glühwein ute i trädgården och skickade upp ett batteri fyrverkerier. Vidar slocknade dock ett par timmar innan tolvslaget, och inte ens raketsmällarna utanför fönstret kunde störa hans nattsömn.


Nåja, en av oss tycker det är kul med nyårsafton i alla fall...


Så här stilig var Vidar, med fluga och allt!


Ett kamerafodral kan vara precis hur intressant som helst.


Vidar och morfar Arne underhåller.


Vid tolvslaget mötte grannpartajet upp. Då fick Vidar inte vara med...


Arne häller upp glühwein.


Skål och gott nytt år!