Blodspillan


Maria och Vidar vid Marias farmor och farfars grav på Husby-Rekarnes kyrkogård.


I går blev det gråt och tandagnisslan hemma hos oss. Vidar gick omkring i sockar utan halkpluppar under, och voltade med tänderna före rakt in i en stol. Blodet och tårarna sprutade åt alla håll och mammorna befarade att minst en tand hade farit sin kos.

Men när blodet slutat rinna såg vi att alla 14 tänderna satt på plats, men att det fanns ett sår mellan framtänderna och bakom en av dem. Och Vidar gick med på att borsta tänderna, så han hade nog inte överdrivet ont. Och han somnade som en stock utan Alvedon.

I dag har vi satt ljus på kyrkogårdarna där anfäderna vilar, fikat i Skogstorp, och ska äta middag på landet.

Pojkar göre sig icke besvär i köketVidar älskar som bekant allt som har med kastruller, vispar och slevar att göra. Hemma i köket har han en fin röd gammal träspis som han leker flitigt med.
Härom dagen var jag i en leksaksaffär för att leta efter små tillbehör till spisen, så att Vidar kan laga mat i egna kastruller i stället för att använda våra, som han ofta tappar på tårna.
Och jag hittade bland annat detta. Jättefina röda stekpannor, tekannor etc som skulle passa perfekt.
Till en liten tjej.
För tydligen är det bara flickor som ska stå vid spisen, att döma av förpackningen. Gulligt rosa, med rosa små stjärnor och en flicka utstyrd i kockmössa och - surprise - rosa förkläde.
Nu lär ju inte Vidar bry sig särskilt mycket om färgen på förpackningen, men medge att det är löjligt!? Massor av småpojkar som vi känner älskar precis som Vidar att härja runt i köksskåpen bland bunkar och kastruller.
Men de gör tydligen fel.

1-årskontroll

I måndags var Vidar på en något försenad 1-årskontroll med obligatorisk spruta. Han klarade både sprutan och besöket hos doktorn galant. Men för säkerhets skull hade vi med hans älsklingssäl Selma. Och Selma blev även hon undersökt av doktorn, med ett galant resultat även för Selma.

Lite mått på Vidar vid 13 månader:

Vikt: 10350
Längd: 80.5 cm
Huvudomfång: 49 cm

Vid presentinköp till Vidar så gäller dessa storlekar:

Kläder: 86
Skor: 21 eller större


Vidar och en större pojke leker i väntrummet utanför BVC. Självklart var det spisen som Vidar drogs till...Hans favoritsysselsättning just nu: matlagning.

Teddies 1-årskalas

I fredags var vi på ettårskalas i Gamla Enskede hos Teddie, Caroline och Johan. Det bjöds på varmkorv, bebistårta och vuxentårta.


Vidar och Teddie i samspråk. Är de inte lika de små gossarna?
"När två små gossar av precis samma skrot och korn träffas första gången, så tänds där liksom ett ljus i deras ögon". Astrid Lindgren


Emelie och Vidar blir bästa vänner då Vidar får hennes överblivna bebistårta.


Mums med varmkorv säger Vidar!

Vidar, blivande kock?

Det finns en sak som Vidar gillar extra mycket: allt som har med köksarbete att göra.
Bunkar, kastruller, vispar m.m. blev snabbt Vidars favoritleksaker. Och nu har vi hämtat moster Karins gamla spis från mormor och morfar i Skogstorp. Den blev snabbt populär! Så nu kan Vidar baka chokladmumsisar, chokladbollar och äppeltårta. Enligt inställningar på spisen....


Vidar vid sin spis.


Nakna kocken. Man måste ju passa på och laga lite mat efter badet men innan man måste sova...


Vidar lånar mormor Monicas bunkar på landet.


Vidar äter pannkaka med sylt

Idag åt Maria och Vidar pannkaka med sylt till lunch, det såg ut så här:


Mums!


Nu är jag färdig mamma, jag var väl ganska duktig ändå?

Dagens outfit


Rustad för vinternDet är ju bara att acceptera att sommaren är slut, och snart även hösten... Så den senaste tiden har vi bunkrat kläder för Vidars andra vinter. Förra året låg han ju mest i vagnen när han var utomhus, men den här vintern lär han vara något mer aktiv...

Vinteroverallen köpte vi på Coop Forum, av alla ställen, efter inrådan av erfarna föräldrarna Tove och Jonas. "Den blev bäst i test förra vintern", hävdade de, så vi slog till.
Båda paren stövlar - vanliga gummistövlar med rött motiv och fodrade från Vincent - köpte vi på barnloppisen i Torshälla i lördags. Summa 70 kronor. Handskarna är från Lindex och Musse Pigg-setet med mössa och halsduk har vi köpt på På hörnet.

Möte med en sysslingI fredags var vi i Uppsala och hälsade på Sofia, Johan och lille Neo, som bara är några veckor gammal. Neo är en duktig kille som äter och sover som han ska. Vidar var lite nyfiken på sin lille syssling, men förstod nog inte riktigt att det var en blivande lekkamrat...

Vidar går!Sedan ett par veckor har Vidar kunnat gå några steg då och då. Men i dag var vi på barnloppis i Torshälla och Vidar blev så exalterad av alla leksaker och barn, att han traskade rätt ut i rummet.
Och sen hemma hos mormor och morfar på landet så fortsatte promenixandet. Nu går han så långt att vi inte hinner med att räkna stegen längre. :)
(Att det sen står en står en dammsugare i vägen är ju inte mycket att göra åt...)