5 år av kärlek

I dag firar Vidars mammor 5 år tillsammans.

Den 27 mars 2004 spelade Maria det som skulle bli
hennes sista fotbollsmatch. (Hittills i alla fall.) Jag stod vid långsidan och fick efter en halv halvlek se Maria segna ner på marken efter att ha vridit till knät.
Jag minns det som i går. Jag ville bara springa rakt ut på planen!
Den kvällen kurerade hon sitt onda knä hemma i min soffa.
Sedan dess har vi haft fem år av kärlek tillsammans.
Och det största beviset på den kärleken är förstås orsaken till den här bloggen - vår älskade lille Vidde.

Tack för allt min kära. Jag älskar dig.

/Rebecka


Unga och oskuldsfulla. Maj 2004.

Sitträning

Nu är det dags att Vidar lär sig sitta, tycker vi. Det skulle ofta underlätta om man kunde sätta ner honom på olika ställen. I stället för att låta honom t.ex. ligga och simma på rygg i hallen medan man själv klär på sig ytterkläderna innan man ska ut...

Så i dag hade vi lite sitträning. Det gick finemang - när det visade sig att allt som behövs är att hålla lite i foten!Gjorde man inte det så tippade han bakåt... Det är alltså inte i midjan som "tipproblemet" sitter. Utan i foten...
Vi som alltid tyckt att han har så stora fötter. Men tydligen inte tillräckligt stora för att hålla honom kvar på mattan...

Men efter lite balansträning så behövdes inte ens fotstödet!


(Handen bakom ryggen är inte ett stöd, utan finns en bit bakom ryggen, i den händelse
han faktiskt skulle tippa bakåt. Den visade sig efter en stund behövas...)

Ett litet gryn


Gadden. (Kolla noga i underkäken...)

Som vi nämnt tidigare har Vidar fått sin första tand. I början syntes den knappt, man kände den bara när man stoppade in fingret i hans mun... Men under fjällresan kom den upp så att man faktiskt ser den. Så idag gjorde jag ett försök att fånga den på bild. Eller, om sanningen ska fram, ganska många försök... Men Vidde är ju en modest typ, som inte framhäver sig i onödan. Så han tyckte att en tand, vad är väl det att visa upp? Men till slut fick jag en - om än oskarp - bild på gadden.
Men det krävdes som sagt en del jobb:
 


Och nu har Vidde förstås fått en egen tandborste. :)


Kvällens nattningsprocedur

Sätter på Vidar pyjamas.
Ammar i sängen.
Vidar bajsar.
Tillbaka till badrummet. Ny blöja. På med pyjamasen igen.
Lyfter upp Vidar, som får hostattack - och kaskadspyr sedan över sig, mig, golvet och skötbordet.
Torkar av skötbordet och lägger ner Vidar.
Tar av min nerspydda tröja.
Byter till ny pyjamas på Vidar.
Från att ha varit trött och gnällig hela eftermiddagen och kvällen, ligger Vidar nu och skrattar på skötbordet...
Men när jag lägger ner honom i sängen somnar han direkt.

Hemma igen


Halloj - vem där?

Sent i går kväll kom vi hem från fjällen. Vidar tyckte väl inte att det var superskoj att sitta i bilen mellan 13 och 21, med endast några kortare pauser, men skötte sig ganska fint ändå.

I förmiddags var vi hemma hos
Anna-Lena och Emelie och fikade, tillsammans med några andra från föräldragruppen. Kul att hålla kontakten med flera som har barn som är lika gamla som Vidar, och se hur de utvecklas. Förhoppningsvis blir det fler fikaträffar, kanske hos oss nästa gång?

Vidar har annars varit ganska trött och gnällig i dag. Men vi klandrar honom inte, efter den händelserika veckan och den långa bilfärden hem. Jag (Rebecka) har också mått lite risigt och mådde rätt illa i går på vägen hem. I dag är det lite bättre, men det finns tyvärr ingen energi för att plocka upp all packning *suck*.

I dag har i alla fall Vidar vänt sig från mage till rygg igen. Men ingen fick se det. Plötsligt låg han bara på rygg på sin matta.

Varggransstugan

MMS

Igår åkte vi till Varggransstugan från Björnrike över ett vindpinat fjäll. Vidar låg som tur var djupt nerbäddad i pulkan. Nu är vi på väg hem till södern igen.


Samevistet

MMS

Maria var hemma med Vidar medan vi andra åkte till Samevistet via Fallmoran. Nu har Viddes feber gått ner till 38.3 och han är lite piggare. Ikväll blir det restaurangbesök på Hildings krog.


Febrig Vidde får stanna hemma

MMS

Idag blir det ingen fjälltur för Vidde. Han har varit gnällig hela natten och hade 38.8 när vi tog tempen i morse. Kanske är det den lilla tanden som spökar, eller så har han fått för mycket fjällsol.


Timmerkojan

MMS

Idag var vi till Timmerkojan. En stuga mitt ute på fjället med servering som drivs av en nya zeeländare... Laxsoppa, hamburgare och ostsmörgås stod på menyn för de vuxna. Vidar fick lasagne, uppvärmd i vattenbad på kaminen. En otroligt vacker tur med vita gnistrande fjäll vart man såg.


Vålkojan

MMS

Idag testade vi en ny tur: från Björnrike till Vålkojan (valkojan.se). En fin tur genom skogen som passade idag när det blåste lite. Mycket nerför dit och uppför tillbaka... I Vålkojan åt vi räksmörgåsar, svampsoppa och våffla. Vidar fick potatis med lax.


Jaktstugan

MMS

Dagens mål: Jaktstugan. Vidar stormtrivdes i pulkan. Efter soppa och våfflor vänder vi hemåt.


På väg till Vemdalen

MMS

På väg till Vemdalen stannar vi för lunch i Borlänge. Vidar är stor pojke och dricker ur glas. :)


I bordshöjdDet blev lite jobbigt för ryggen till slut, att mata Vidar medan han låg i babysittern på golvet. Så nu har vi införskaffat en tripp-trapp-stol, så att Vidde kan sitta med vid köksbordet. Man får förstås städa bort allt som ligger inom en bebisarmlängds + eventuell leksaks avstånd... Men det är det värt.


Livet är faktiskt inte så lätt när man inte lärt sig krypa än...


När katten är borta dansar råttorna på bordet.
Och när tvätten är i maskinen softar Vidar i tvättsäcken.

Godkänd halvåring

I dag var det dags för Vidars sexmånaderskontroll hos läkaren.
Först fick vi komma in till barnmorska Tuula som även hade en student hos sig.
Vidar tittade på dem i fem sekunder, och började sedan stortjuta!
De två damerna tog pedagogiskt ett par steg bakåt och tittade åt ett annat håll, medan jag klädde av Vidar. Sen var de vänner igen.
Han blev vägd (8230 g) och mätt (71,5 cm) innan vi fick komma in till doktorn.
Den svarte mannen som vi träffade sist var nu utbytt mot en vit kvinna, även hon med en student. Läkaren började med att hålla fram en pusselbit, som Vidar raskt grabbade åt sig. Läkaren antecknade i sina papper och mumlade godkännande. Sen slängde Vidar pusselbiten på golvet. Det antecknade inte läkaren. Som tur var.
Sen lyssnade både doktorn och studenten på Vidars hjärta och lungor. Fontanellen, ljumskarna och höfterna kollades, och även att gripreflexerna var borta och att Vidar ansträngde sig lite för att hjälpa till när läkaren drog upp honom till sittande.

Enligt en föräldratidning jag läst, skulle läkaren även fråga om barnet kan jollra ba-ba-ba eller vö-vö-vö eller, ja ni fattar. Det kan han inte. Så det var väl tur att de inte frågade. Då kanske han inte blivit godkänd. Nu blev han det, och vi kunde åka hem och fira hans sexmånadersdag, ett par dar försenade, tillsammans med våra familjer.

6 månader!


Vidde äter majskrok.

I exakt ett halvår har den här lille killen funnits hos oss nu.
Sex månader av glädje över det lilla livet.
Vår lille Vidar som vuxit över två decimeter sedan han föddes den 9 september, och gått upp över 4,5 kilo...
Han har lärt sig att sträcka fram handen när man håller fram en leksak, han älskar att stå på golvet eller i ens knä medan man håller honom i händerna, han älskar all mat vi serverar honom (utom välling och katrinplommonpuré), han kan sova 7 timmar i sträck på nätterna numera (man vet dock aldrig riktigt när under natten, eller om, som den där perioden kommer att infalla) - och han är en glad och social liten grabb.

Och i dag upptäckte vi hans första tand.
I nederkäken sitter det ett litet litet nästan genomskinligt gryn, som definitivt känns när han gnager på ens finger...
Så snart blir det att inhandla en sån där liten liten minitandborste. Med Bamse på kanske.  :)

I dag skulle vi ha varit på fika hos Anna-Lena och Emelie tillsammans med andra mammor och barn från föräldragruppen. Men tyvärr är lilla Emelie sjuk, så det får bli en annan gång.

Vi håller som bäst på att förbereda oss inför vår skidresa till Vemdalen nästa vecka. (Så här såg det ut för tre år sen.)
Det brukar alltid bli en massa packning, så att man nästan får sätta en spännrem runt bilen till slut...
Och nu har vi Vidar också. Vilket innebär ännu mer packning, trots att han inte har några skidor med sig...
Vi tänkte först ta med barnvagnsunderredet, som man kan knäppa fast bilbarnstolen på. Men vi skippar nog det. Vi får bära Vidar om vi ska gå nånstans. Eller dra honom i fjällpulkan som vi ska hyra (och förutseende nog har förbokat).
Som tur är så är ju de flesta av Vidars grejer rätt små. Men ett paket blöjor kommer vi att släpa med oss. Inte så kul att stega in på Ica i Vemdalen och inse att de bara har storlek 2 och 7...

Broccoli i ögat

Varför man inte ska mata en trött bebis:Jo, för att han kliar sig i ögonen. Och med den halvdana motoriken hos en halvåring, så, ja ni ser själva...

Det som Vidar har i ansiktet är potatis- och broccolipuré, kryddat med persilja. Det slank ner som en dans. Till skillnad från vällingen i går. Vi hade fått en provpåse av Nestlés havrevälling. Vidar sög glatt på nappflaskan, men visade inget intresse av att suga någonting ur den. Och när han lyckades få in lite välling i munnen grimaserade han illa.

Men bra, då vet vi att vi inte behöver köpa en 30-portionersförpackning av just den vällingen i alla fall...

Vidar missade ju babysimmet i tisdags, men tog igen lite av badandet i går:


(Ser han inte lite ut som
Ebeneezer Scrooge?)


"Ah, en duschkran! Går den att äta?"


Och när man badat blir man ju lite trött. Och somnar mitt bland gosedjuren.


Sömntutekompisarna i spjälsängen.

Sjukling

Tisdag är babysimdag. Men inte i dag. Vidar var för sjuk för att delta, avgjorde hans mammor.
Han är så snorig och det låter så hemskt när han hostar. Det rosslar långt ner i lungorna.
Men han är ändå förhållandevis pigg, och jollrar, sjunger och skrattar. Men man märker att han är tröttare än vanligt.
Och han har svårt att amma, eftersom han knappt får luft när han suger.
Stackars lilla älsklingen. Vi vill bara att han ska bli frisk.

Tumlande i sänghalmen


Vidar på fårskinnsfällen. Han låg förstås på andra ledden först. Men innan jag fått fram kameran hann han flytta sig...

Nu är det sjukstuga i familjen. Maria har lyckats hålla sig frisk, men jag (Rebecka) har varit förkyld ett antal dagar nu, och känt mig täppt i hela huvudet. Nässprayen har gått varm, och det har även gått åt en del näsdukar, Ipren, te med honung och halstabletter. Men det som jag tycker hjälper bäst vid förkylning, som Kanjang och echinacea, får man ju inte ta när man ammar, så lidandet blir ju värre än vanligt...

Vi var så lyckliga att Vidar verkade klara sig undan, trots att man inte kan undvika att vara nära honom. Men nu verkar även han ha trillat dit. Han är snorig och lite hostig, och värst är det förstås på nätterna.
Han ligger som ett litet litet knytte i sin säng och snörvlar och hostar. Det låter så hemskt. Han kan inte ens få tröst från sin napp, för suger han på den kan han knappt andas...
Eftersom han inte kan snyta sig, får man hitta på andra saker för att försöka få ut snoret. Men att bli petad i näsan är inte Vidars favorit. Det bästa man kan göra är att trycka i lite näsdroppar medan han ligger på skötbordet. Han protesterar förstås vilt, och det är inte alltid som näsdropparna hamnar just i näsan. Men vad gör man...

Nu är det slut på storlek 3-blöjorna, och vi har börjat gå in på Up&Go-blöjor. Vidar varken går eller kryper ju än, men rör sig en hel del ändå. Även i sängen. Det är inte ovanligt att man hittar en skrikande Vidar som antingen vänt sig på mage, eller snurrat 180 grader och har fötterna på kudden. Eller ligger hela han på kudden, tvärs över sängen. Inte undra på att han blir på dåligt humör då, när sängen plötsligt blir alldeles för kort...

I helgen var vi på landet, och kollade bland annat in Max' nyrenoverade stuga.
Vidar passade på att killsnacka lite med farbror Johan och farbror Max.
(De är förstås inte hans riktiga farbröder. Johan är Rebeckas kusin, och Max är syssling till både Rebecka och Johan. Men eftersom Vidar inte har några farbröder, och varken Johan eller Max kommer att bli farbror eftersom de bara har systrar, så kan de få bli Vidars farbröder...)


Vidar och Johan.


Vidar och Max.