Paraplyvagn - check!

Vi har inte bloggat nu på några dagar, så det är väl dags igen. :)

Babysimmet i tisdags gick lika bra som det gjort de senaste veckorna. Vidar övade på att hoppa från kanten, få vatten hällt över huvudet, åka på madrass och en massa andra roliga saker.

I går var Maria och Vidar hemma hos Marias gamla kompis Annis och hennes dotter Ellinor, som är ett par månader äldre än Vidar (men ungefär lika stor...). Själv är jag (Rebecka) redigt förkyld och fick stanna hemma och vara barnledig några timmar.


Vidar och Ellinor kämpar om samma leksak.

I kväll var hela familjen på Barnens Hus vid Sveaplan, som hade "babykväll" med rea på bland annat vagnar och bilbarnstolar.
Vi trodde väl inte att det skulle vara sånt ståhej, men redan på parkeringen märktes det att vi inte var de enda som tänkte shoppa loss... Fullt med bilar, och folk vi mötte sa saker som "oj, ska ni handla så skynda er in så länge det finns nåt kvar!". Det lät som att vi var ute i absolut sista sekunden. Vi var väl där 19.15 och de öppnade klockan 19...
På väg ut hörde vi någon som sa att det stått fullt med folk utanför innan de öppnade, och att alla rusat in så fort dörrarna öppnades. Rockkonsert, någon?

Nåväl, det var inte fullt så kaotiskt därinne som vi befarade. Och vi kom ut med bland annat en paraplyvagn (
Mini Lieback basic) som vi ändå tänkt köpa till vår Italienresa, som var nersatt från 899 till 395 kronor, och en bilbarnstol (Acta Graco Duoflex XTP) som var nersatt från 2495 till 1495. Vidar håller ju på att växa ur sitt babyskydd... Så det blev ett rätt lyckat besök. Men när vi kom hem var Vidar väldigt trött... Det tar ju på krafterna att prova alla grejer som hans mammor vill köpa till honom. :)


Vidar vägrar att lära sig sitta, men står snart själv...

Rulladi-rulla

I dag insåg Vidars mammor att Vidar inte bara kan rulla från rygg- till magläge, utan även tillbaka igen. Ingen såg exakt hur det gick till, men plötsligt låg han bara på rygg, en bit utanför sin "gymmatta".
Så nu tror Maria att Vidar aldrig kommer lära sig krypa, utan i stället kommer att ta sig fram rullandes...

Efter att ha kunnat använda sina händer till att gripa och ta i saker ett bra tag, så verkar Vidar nu äntligen ha förstått att han har - händer! Ofta håller han upp ena handen och granskar den forskande en lång stund. Det ser onekligen komiskt ut!

Fynd från vinden

En av de värsta sakerna med att flytta, är alla saker som försvinner.
Nu har vi bara flyttat en trappa upp, och behållit samma vindsförråd. Vi kan alltså i princip inte ha tappat bort nåt! Ingenting kan ha blivit kvar i flyttbilen/garaget/vinden. Ändå är saker borta!
En av mina bästa väskor har jag saknat ända sen vi flyttade. För nån vecka sen insåg vi att ingen av våra tekannor stod i köksskåpen, och härom dagen upptäckte vi att en fin skjorta som Maria köpt åt Vidar inte gick att finna någonstans. Och när jag tänkte efter var det nog fler av Viddes kläder som jag inte riktigt visste var de var...

Så i dag tog jag en vända till vinden, i hopp om fynd.
Varken väskan eller tekannorna stod att finna där, men däremot ett par små kartonger med barnkläder! En med urvuxna och en med ännu ej ivuxna. Där fanns den eftersökta skjortan, plus en hel del andra kläder som vi nästan glömt att vi hade. När vi packade ner dem kändes det så otroligt avlägset att Vidar skulle kunna ha storlek 74, så de blev av någon anledning uppflyttade till vinden, och kvar där.
Nu är han strax där.
(Alltså inte på vinden, utan i storlek 74...)


Några av de återfunna kläderna. Skotskrutiga byxor, lila t-shirt och en saknade skjortan.


Dessutom dök de här kuliga kompisarna upp i vindenlådan. Vidar älskade dem genast!


Vidar är ute och seglar i sin blivande leksakslåda.

Ingen rast ingen ro

I dag har varit (ytterligare) en hektisk dag för den lilla familjen.
Banvagnspromenad med Camilla och Filippa i morse. Tyvärr kom solen fram precis när vi kom hem...
Sen lite fika med dem, innan Maria kom hem.
Kasta i sig och pojken lunch, medan vi fick besök av min pappa som lämnade fårskinnet vi glömt på landet i helgen.
Iväg till babysim, som Vidar återigen tyckte var kul, men utmattande.
Hem, lägga redan sovande Vidar i sängen.
Efter nån timme - upp med fortfarande sovande Vidar och iväg till BVC för femmånaderskontroll med vaccination.
Drygt 8 kg väger Vidde nu, och är 71 cm lång.
Sprutan var inte alls kul, men det glömde han snabbt när barnmorskan tog fram den roliga färgglada spelande plastbollen.
Iväg till Ica Safiren för att hämta ett paket (only God knows varför de levereras dit) samt kolla mattor i mattaffären intill.
Vidare till ÖB och Underbara hem för att handla mer eller mindre onödiga saker, samt kolla efter snygga tavlor, gardiner och mattor till lägenheten. Köpte inget sånt.
Handla mat.
Hem, natta Vidde med pyjamas, gröt och amning.
Laga och äta Tom kha.
Kolla på Mästarnas mästare.
Sova.

Förhoppningsvis värdelösa kunskaper

I kväll har vi varit på Röda Korset-kurs i livräddning på barn.

Vi hoppas att vi aldrig får användning för våra nya kunskaper.

Aktiviteter och liten grötpaketmanual

Fredagen den trettonde blev en aktivitetsfylld dag för familjen.
Först barnvagns- och kälkpromenad i Sundbyholm tillsammans med Camilla och barnen, följt av lunch.


Cassandra och Oliver.
(Klicka för större bild.)Filippa och Vidar.
(Klicka för större bild.)Sen "regnbågsträff" i Skiftinge. Vi var ju fyra tjejpar i Eskilstuna som väntade barn samtidigt i somras, och nu har vi börjat träffas lite för att lära känna varann. Detta var första gången som vi var där, och vi fick träffa några av de andra tjejerna och bebisarna. En av dem var typ åtta månader, men lika stor som Vidar, och vägde lika mycket. :P Han var iofs född en månad för tidigt, och Vidar två veckor för sent, men ändå.

Om det finns fler "regnbågsfamiljer" i Eskilstuna med omnejd, som vill träffas och ta en fika med oss, så är ni hjärtligt välkomna till Palatzet i Skiftinge på torsdagar klockan 13 i fortsättningen!

På kvällen  var det dags för middag och bowling med Kalle, Tove och Jonas.

Vissa fick tillräckligt att dricka redan tidigt på kvällen, som synes:

Och ja, sen blir man ju lite trött. Vidar somnade med benen i denna ställning...I helgen har vi varit på landet och bland annat åkt skidor några varv runt Strands golfbana. Det bästa sättet att utnyttja en golfbana tycker jag! Det kortklippta gräset blir ett utmärkt underlag för skidåkning så fort det kommer lite snö. :)


Vidar har blivit ritkigt duktig på att stå, med lite hjälp. :)


Stora pojken!Till sist lite konsumentupplysning.
Kanske är det bara jag som är lite trög, kanske är instruktionen på Nestlés grötförpackningar urusel.
Det tog mig i alla fall ett tag att begripa hur man skulle öppna denna "hällvänliga pip".
Som utbildad informationsdesigner ryser jag över beskrivningen på grötpaketet, som framför allt är skriven i helt galen ordning.
Så om det finns fler småbarnsföräldrar som är, eller känner sig, lika korkade som jag, så kommer här en kanske något mer begriplig förklaring!

(Klicka på bilderna för att se dem större.)


På förpackningen står "Drag pipen framåt. Hällvänlig pip. Öppnas här! Tryck flikarna bakåt."
Men tro för guds skull nu inte att du först ska dra någon pip framåt och sen trycka några flikar bakåt!
Du ska heller inte riva överallt där det är perforerat...Nej, du ska först riva av den perforerade delen av paketets "taknock".


Sen vika flikarna bakåt (och eventuellt sprätta upp lite till av pappret inuti paketet).


Och sen dra pipen framåt. Voila - en hällvänlig pip!

MEN - om man tänkt göra smakportioner av gröten är det lika bra att öppna förpackningen hela vägen upptill, eftersom det då är betydligt enklare att skeda ut pulvret med matsked...

Ännu mera plask

I dag var det dags för nytt besök i Hydrotrims bassäng för Vidar. Maria jobbade, så hennes syster Karin fick vara stand-in tillsammans med mig, Rebecka.
 Vi hoppades att förra veckans succé inte skulle vara någon engångsföreteelse, och dessbättre fick vi rätt!
Vidar sänktes ner i bassängen med ett leende på läpparna, och vi började med några favoritövningar (simma på mage medan mamma håller under hakan, och hålla i mammas händer och hoppa på hennes mage) innan det var dags för ringen och sången.

Sen övade vi på att vända från rygg till mage och tillbaka igen. Lite tricky att göra det på rätt sätt. Det är en förberedande övning för att barnet ska simma under vattnet! Som tur är ligger det ganska långt fram i tiden... Men vitsen är att barnet ska vänja sig vid själva rullningen mellan rygg- och magläge.

Mot slutet av lektionen var Vidar jättetrött och gned sig i ögonen. Men han var tapper och höll humöret uppe nästan hela tiden. Han grät lite några gånger, men inte så hysteriskt att det inte gick att distrahera honom.

Nu känns det som att det vänt - och Vidar kommer att bli en riktig badpojke! :)

5 månader!

I dag fyllde Vidar fem månader. Vi firade med fika där de vuxna fick wienerlängd och Vidar fick banan, för första gången.  Vi har inte velat ge honom söta saker innan han vant sig vid att äta "vanlig" mat. Sötsaker behöver man ju liksom inte "lära" barn att äta...


Så här snygg var Vidde på sin femmånadersdag! (Tills han kräktes på tröjan och fick byta till en grön med flygplan...)

Morfar Arne var en av dem som uppvaktade.
(Klicka för större bild.)Nu när Vidar passerat ytterligare en månad, uppdaterar vi listan på hans utveckling och färdigheter:

• Han kan inte sitta själv än, och verkar inte så intresserad av det heller. När vi sätter honom upp, försöker han bara att ställa sig upp. Han älskar att stå upp på golvet eller i vårt knä, medan vi håller honom i händerna eller runt midjan. (Se bilden.)
• Han har börjat få gröt och puréer. Hittills bara köpta barnmatsburkar, men vi har tänkt koka potatis och rotfrukter och puréa till honom inom kort. Allt vi erbjudit på en sked har han glupskt slukat. Hittills är det havregröt, banangröt, köpt barnmat med potatis, morot, broccoli och blomkål samt mosad banan.
• Han sträcker sig efter saker som han vill nå, och kan alltså kontrollera sina armrörelser bra.
• Han har börjat förstå att katterna är levande varelser. Eller i alla fall något lite mer spännande än gosedjur... När man sätter honom intill dem, sträcker han ut handen och i bästa fall klappar fint, i sämsta fall griper tag i morrhåren och drar till...
• Han kan som vi berättat tidigare rulla runt från ryggläge till mage, åt både höger och vänster. Dock inte tillbaka igen. När han hamnar på mage är det bara kul några minuter. Sen börjar han gnälla och kräkas. I dag hade han ätit banangröt innan. Den fick jag peta ut ur hans näsa med tops.
• Han kan jollra väldigt nyanserat, en favorit är att ha nappen i och säga ria-ria-ria-ria, med skånskt uttal...
Ibland låter det verkligen som att han ligger och har en lång konversation med sig själv. Det är väldigt lustigt om man samtidigt har på tv:n utan ljud där SVT24 visar en EU-debatt...
• Om inte barnmorskan hade varit sjuk i dag, så hade vi vetat hur lång och tung Vidar är. Nu vet vi inte det. Och Vidar slapp dessutom tills vidare sin 5-månadersspruta. Men han har i alla fall storlek 68.
• Han är precis så lång som liggvagnen är, så inom kort kommer vi att behöva börja använda sittvagnsdelen. Men den går att fälla bakåt till nästan plant läge.
• Han ammar med 2,5-4,5 timmars mellanrum på natten. Planen är väl att dra ner på nattamningen. Men det lär väl krävas några vaknätter med gråt och tandagnisslan, så vi lämnar det tills Maria är ledig några dagar i rad, och inte ska upp 3.30 och jobba...I går firade vi Annikas födelsedag. Hennes barnbarn Niklas och Emil var förstås med, precis som Vidar.

 
Vidar, Niklas och Emil.


Vidar och Niklas myser i sängen.

Bryllingbatalj

Vidde är inne i en riktig kalasperiod. Han kommer att gå på fyra kalas på fem dagar. I går var det Bånke som firade sin 60-årsdag med öppet hus. Vidar var förstås med, och träffade sin brylling Julia.


Julia är på jakt efter Vidars leksak. Som egentligen är hennes...


Även små barn har effektiva tortyrmetoder för att få vad de vill ha...

Kalaskille

Av någon anledning är det många i bekantskapskretsen som fyller år de första dagarna i februari.

Vidar är förstås med och uppvaktar.

Kalle fyllde 40 och Nice hjälpte till att öppna paket...


...samt underhöll Vidar.


I dag fyller mormor Monica år, men hon vill ju aldrig vara med på bild, så
här poserar Vidar med ett annat födelsedagsbarn, som fyller 60 i dag, Vidars
morfars kusins man (det är avancerat att reda ut släktskap ibland...) Bånke.
Vidar var förstås uppklädd dagen till ära - i slipover och ulliga sockor.

Ny garderob

När man går på stan är det omöjligt att låta bli att gå in och titta på alla fina barnkläder.
Och när man väl står där och tittar, är det omöjligt att låta bli att köpa några stycken...

Här är de senaste dagarnas tillskott till Vidars garderob.
(Och nej, vi handlar inte så här mycket varje dag. ;)

Klicka för större bilder.

   
Tre par byxor från Polarn o Pyret, i storlek 74, 80 och 86.


Skjorta från Polarn och Pyret.


Träningstop från Stadium i storlek 104 som Vidde ska ha när han börjar lyfta skrot med oss. :D (Om han inte tycker att den är tjejjig...)

   
Nalle Puh-pyjamas från På Hörnet och tre basic-bodys från H&M.

 
Body med bilar, två enfärgade byxor och en tröja med tåg. Allt från Kapp Ahl.

Äntligen badsuccé!

I dag var det dags för babysim igen. Vidar gnällde på förmiddagen och det gick inte att få honom att sova, vilket inte bådade gott.

När vi duschade innan badet kom det in en hord av bebisar med sina mammor, från gruppen innan. Minst två av ungarna skrek som besatta. Jag och Vidar hade stängt in oss i en duschkur, så jag såg inte hur gamla barnen var, men de lät väldigt små, av skriken att döma.
Vidar tittade osäkert på mig, men jag gjorde mitt bästa för att glatt överrösta kakafonin med glatt uppmuntrande prat om hur himla kul det skulle bli att bada, och hur mysigt det var att duscha. Vidde var nära lipen ett par gånger, men efter en stund slutade barnen att skrika, eller försvann vidare in i omklädningsrummet, och vi gick ut till bassängen.

Precis när vi skulle stoppa i Vidar i vattnet, började samma bebis som förra veckan att skrika i högan sky, och hon var precis intill oss. Jag skyndade mig bort bort bort till en annan del av bassängen och lyfte i Vidar till Maria där.
Vidde höll masken ända tills vi sjungit namnsången i ringen, men sen började han gråta som besatt.

"Åh, nej, inte igen", tänkte vi. Men efter en stund ensamma i ena bassänghörnet, och med hjälp av en hink som vi skopade upp vatten i och hällde ur, så förbyttes Vidars humör snart, och han började le åt sina tokiga morsor som hällde vatten över sina huvuden...
Sen gick allt som en dans! Vi kunde hänga med i övningarna och Vidar såg helt salig ut. Han tittade nyfiket på de andra barnen och njöt i fulla drag. När lektionen var slut ville han inte gå upp!

Det känns helt fantastikt att han äntligen kommit på att det är härligt att bada!  :)

8 timmar himmel och helvete

I natt slog Vidar rekord. Efter bad, kalas och promenad så somnade han som vanligt vid 19-tiden. Vid 23.30 gick jag och la mig, övertygad om att han snart skulle vakna.
Det gjorde han inte.
Han sov till 03.30, då jag väckte honom.

Att ens bebis sover många långa timmar på natten är väl varje småbarnsförälders dröm.
Men.
Om man vanligen ammar var tredje timme och plötsligt inte ammar på åtta timmar så... Ja ... det är inte så skönt kan man säga.
Vid midnatt gick jag upp och tog ur lite. Vid tretiden vaknade jag av att det gjorde extremt ont. Det var då jag väckte Vidar och tvångsmatade honom.
Sen sov han ett par timmar i taget till 8.30.

Varför han plötsligt ville sova åtta timmar är en gåta. Hur man som ammande mamma ska slippa smärtan under tiden är också en gåta. Men också något av ett lyxproblem kanske...