5 månader!

I dag fyllde Vidar fem månader. Vi firade med fika där de vuxna fick wienerlängd och Vidar fick banan, för första gången.  Vi har inte velat ge honom söta saker innan han vant sig vid att äta "vanlig" mat. Sötsaker behöver man ju liksom inte "lära" barn att äta...


Så här snygg var Vidde på sin femmånadersdag! (Tills han kräktes på tröjan och fick byta till en grön med flygplan...)

Morfar Arne var en av dem som uppvaktade.
(Klicka för större bild.)Nu när Vidar passerat ytterligare en månad, uppdaterar vi listan på hans utveckling och färdigheter:

• Han kan inte sitta själv än, och verkar inte så intresserad av det heller. När vi sätter honom upp, försöker han bara att ställa sig upp. Han älskar att stå upp på golvet eller i vårt knä, medan vi håller honom i händerna eller runt midjan. (Se bilden.)
• Han har börjat få gröt och puréer. Hittills bara köpta barnmatsburkar, men vi har tänkt koka potatis och rotfrukter och puréa till honom inom kort. Allt vi erbjudit på en sked har han glupskt slukat. Hittills är det havregröt, banangröt, köpt barnmat med potatis, morot, broccoli och blomkål samt mosad banan.
• Han sträcker sig efter saker som han vill nå, och kan alltså kontrollera sina armrörelser bra.
• Han har börjat förstå att katterna är levande varelser. Eller i alla fall något lite mer spännande än gosedjur... När man sätter honom intill dem, sträcker han ut handen och i bästa fall klappar fint, i sämsta fall griper tag i morrhåren och drar till...
• Han kan som vi berättat tidigare rulla runt från ryggläge till mage, åt både höger och vänster. Dock inte tillbaka igen. När han hamnar på mage är det bara kul några minuter. Sen börjar han gnälla och kräkas. I dag hade han ätit banangröt innan. Den fick jag peta ut ur hans näsa med tops.
• Han kan jollra väldigt nyanserat, en favorit är att ha nappen i och säga ria-ria-ria-ria, med skånskt uttal...
Ibland låter det verkligen som att han ligger och har en lång konversation med sig själv. Det är väldigt lustigt om man samtidigt har på tv:n utan ljud där SVT24 visar en EU-debatt...
• Om inte barnmorskan hade varit sjuk i dag, så hade vi vetat hur lång och tung Vidar är. Nu vet vi inte det. Och Vidar slapp dessutom tills vidare sin 5-månadersspruta. Men han har i alla fall storlek 68.
• Han är precis så lång som liggvagnen är, så inom kort kommer vi att behöva börja använda sittvagnsdelen. Men den går att fälla bakåt till nästan plant läge.
• Han ammar med 2,5-4,5 timmars mellanrum på natten. Planen är väl att dra ner på nattamningen. Men det lär väl krävas några vaknätter med gråt och tandagnisslan, så vi lämnar det tills Maria är ledig några dagar i rad, och inte ska upp 3.30 och jobba...I går firade vi Annikas födelsedag. Hennes barnbarn Niklas och Emil var förstås med, precis som Vidar.

 
Vidar, Niklas och Emil.


Vidar och Niklas myser i sängen.

Kommentarer
Postat av: Caroline

Vad fin V är! Vi tänkte börja ge smakisar på måndag. Vad tycker du att man ska ge? Mosad potatis? I Thailand kör vi väl med mango och banan, men man kanske inte ska börja med det straight away?

Postat av: Rebecka

Vi ville som sagt vänta lite med att ge söta saker som frukt. Vi har försökt introducera en smak i taget. Först potatis och blomkål, sen potatis och broccoli, sen potatis och morot, sen bara morot. Nästa blir nog potatis och palsternacka.Vi har fått rådet att ge en smak i en vecka innan man börjar med nästa, för att se om det uppstår allergiska besvär. Har man då gett flera grejer så vet man ju inte vad som orsakar utslagen...Vi har ju inte lagat nåt själva än, men om ni vill göra det så är ju potatis jättebra att börja med. Mosa och blanda med en klick smör, och eventuellt lite bröstmjölk om lille T tycker det smakar konstigt.

2009-02-10 @ 15:52:55
Postat av: Anonym

Vilka ursnygga skor Vidar har!! =o)

2009-02-10 @ 17:12:44
Postat av: Teresa

krama och gratta från mig! Bilden med pappa funkar inte att se större

2009-02-10 @ 17:20:05
Postat av: Rebecka

Det ska jag göra! :)

Skumt att du inte kan se bilden. Det funkar här. Har du testat i en annan webbläsare?

2009-02-10 @ 21:01:21
Postat av: Anna-Lena

Hej!

Emelie är väldigt lik Vidar i allt han gör förutom ätandet där verkar Vidar vara betydligt mer glupsk:-)

Hon kan inte sitta än.Hon vill hellre stå.Rulla från rygg till mage-INGA problem men sen ska hon försöka rulla tillbaka o DÅ blir det ofta sirentjut...

Vi har ju hund o honom kan hon beskåda läääänge och bekymrar sig inte ett dugg när hon får sig ett slick.

2009-02-10 @ 21:08:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback